Vad gör en nämndemän i förvaltningsrätten?

Innehållsförteckning

Vad gör en nämndemän i förvaltningsrätten?

Vad gör en nämndemän i förvaltningsrätten?

Vid förvaltningsrätten, liksom vid alla Sveriges domstolar är det inte bara lagfarna domare, det vill säga utbildade jurister, som skipar rättvisa utan också nämndemän. Nämndemännens uppgift är att tillsammans med yrkesdomarna tillämpa rättsreglerna i de mål som ska avgöras i domstolen.

Hur gör man för att bli nämndemän?

Du som vill bli nämndeman måste kontakta ett politiskt parti där du bor och anmäla intresse....Behörighetskraven innebär att en nämndeman måste vara:

  • Myndig.
  • Svensk medborgare.
  • Folkbokförd inom kommunen/länet. Nämndeman i tingsrätt måste vara folkbokförd i den kommun eller del av kommunen som hör till tingsrätten.

Vad gör en nämndemän?

Nämndemän är förtroendevalda personer som tillsammans med juristdomare avgör mål och ärenden i domstolarna. De är representanter för Sveriges befolkning och bidrar med insyn i domstolarnas verksamhet.

Hur många nämndemän i domstolen?

Vid förhandling (rättegång) i tingsrätt deltar tre nämndemän under ledning av en juristdomare, rättens ordförande. Vid förhandling i hovrätt deltar två nämndemän och tre juristdomare.

Vad gör förvaltningsrätten?

Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.

Är Förvaltningsrätten i Uppsala en förvaltningsmyndighet?

Förvaltningsrätten är första instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna.

Vad krävs för att få prövningstillstånd till hovrätten?

Hovrätten ska ge prövningstillstånd i fyra fall: När hovrätten är tveksam till om tingsrätten dömt rätt. Om det behövs för att hovrätten ska kunna bedöma om tingsrätten dömt rätt. Om det är viktigt att hovrätten prövar målet för att andra domstolar ska vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor.

Hur länge kan man vara nämndemän?

Mandattiden är fyra år. Det är vanligt att nämndemän väljs om och många av dem har åtskilliga års erfarenhet. Nämndemännens uppgift är att tillsammans med en lagfaren domare (juridiskt utbildad yrkesdomare) döma i brottmål och vissa andra mål (främst familjemål).

Hur många röster har nämndemännen?

Nämndemännen är helt jämlika med de lagfarna domarna - alla har varsin individuell röst och alla deltar i samtliga beslut som rätten ska fatta. Nämndemän har även rätt att bifoga reservation med motivering till domen.

Är nämndemän domare?

Det är vanligt att nämndemän väljs om och många av dem har åtskilliga års erfarenhet. Nämndemännens uppgift är att tillsammans med en lagfaren domare (juridiskt utbildad yrkesdomare) döma i brottmål och vissa andra mål (främst familjemål). Nämndemännen avlägger därför domared.

Relaterade inlägg: