Vad finns under isen på Antarktis?

Innehållsförteckning

Vad finns under isen på Antarktis?

Vad finns under isen på Antarktis?

Under den tjocka isen på Antarktis gömmer sig Gamburtsevbergen, ett drygt 120 000 kvadratkilometer stort bergsmassiv som liknar Alperna. ... Bergsmassivet ligger på Östantarktis och är täckt av flera tusen meter is. Med radarutrustade flygplan kunde forskarna se igenom istäcket och återskapa det gåtfulla landskapet.

Vad kännetecknar Antarktis?

Antarktis räknas som en världsdel och består av området kring Sydpolen. Antarktis är den högsta, torraste, blåsigaste och kallaste kontinenten på jorden. På Antarktis, som nästan är dubbelt så stor som Australien, har man uppmätt en temperatur på 93,2 minusgrader (2010, på 3 900 meters höjd i hjärtat av Antarktis).

Vad gör forskarna på Antarktis?

I Antarktis genomförs betydelsefulla forskningsprojekt. Forskarna kan till exempel borra upp iskärnor eller ta berggrundsprover. Analyser av proverna kan tala om hur klimatet har förändrats under jordens utveckling. Med hjälp av den kunskapen kan man försöka förutsäga jordens kommande klimatutveckling.

Vad kallas Antarktis motsvarighet på norra halvklotet?

Antarktis[redigera | redigera wikitext] Antarktis är land- och havsområdena kring Sydpolen. Antarktis, som även är en egen djurgeografisk region (antarktiska regionen), är till skillnad från Arktis en riktig kontinent med en landmassa som ligger ovanför havsytan.

Hur ser det ut på Antarktis?

Den frysta ytan rör sig i låga, otroligt långa böljande vågor. Från ovan ser Antarktis alldeles randigt ut. Vad som är allra mest intressant med dessa dyner är att de är nästintill omöjliga att se från land – även om de täcker i stort sett hela landytan är dynernas böljande vågor så mjuka att de inte kan ses med ögat.

Vilka bor i Antarktis?

I Antarktis bor inga människor. Däremot finns det forskningsstationer, där det bor forskare hela eller delar av året.

Vilken världsdel ligger Antarktis?

Antarktis är området som ligger runt Sydpolen. Det är både en världsdel och en istäckt kontinent. och landytan är till 98 procent täckt av is.

Relaterade inlägg: