Vad får man använda färdtjänst till?

Innehållsförteckning

Vad får man använda färdtjänst till?

Vad får man använda färdtjänst till?

Du kan få färdtjänst om du har en funktionsnedsättning som gör att du har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafik. Din funktionsnedsättning ska finnas i mer än tre månader.

Hur fungerar färdtjänst i Malmö?

Du får resa obegränsat antal resor inom Malmö och Skåne. Alla färdtjänstresor måste påbörjas eller avslutas i Malmö. Du har rätt att resa med Skånetrafikens bussar och tåg samt med närtrafiken inom Skåne utan kostnad. Du har rätt att ta med en ledsagare på bussar och tåg inom Skåne utan kostnad.

Vad krävs för att åka färdtjänst?

Grundkraven för att du ska kunna få färdtjänst är:

  • Du ska ha stora svårigheter att förflytta dig på egen hand.
  • Du ska ha svårt att använda vanliga bussar och tåg i kollektivtrafik.
  • Du måste vara skriven som bosatt i den kommun där du ansöker om färdtjänst.

Hur länge gäller Färdtjänsttillstånd?

Barn under 7 år får inte åka färdtjänst utan vuxens sällskap. För bilstol/bilkudde ansvarar vårdnadshavaren. LÄNGD PÅ FÄRDTJÄNSTTILLSTÅND Vid varaktigt funktionshinder kan färdtjänsttillstånd beviljas maximalt i 3 år åt gången. Om det finns särskilda skäl, kan det beviljas för kortare tid.

Vad kostar det att åka färdtjänst?

Vid varje resa med färdtjänst betalar du en egenavgift direkt till chauffören. Kostnaden beror på hur lång resa du gör och motsvarar 1,5 gånger biljettpriset för den vanliga kollektivtrafiken. Sjukresor med taxi kostar 200kr per enkelresa med ett högkostnadsskydd på 2 400kr per tolvmånadersperiod.

Hur gör man för att få färdtjänst?

Så här ansöker du om färdtjänst

  1. Ta kontakt med din behandlande läkare eller din husläkare för att få ett läkarintyg.
  2. Skicka läkarintyget till kommunen/stadsdelsförvaltningen där du är folkbokförd.
  3. Du blir kontaktad av en utredare på kommunen/stadsdelsförvaltningen som bokar ett möte med dig.

Hur får man färdtjänst Skåne?

Ansök hos Skånetrafiken eller din kommun Du ansöker om färdtjänst hos Skånetrafiken eller din kommun. Många kommuner har avtal med Skånetrafiken, men inte alla. Bor du i en kommun i Skåne som inte har avtal med Skånetrafiken vänder du dig till din kommun med din ansökan.

Är färdtjänst kollektivtrafik?

Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken och är till för personer som har väsentliga svårigheter att ta sig till eller åka med den allmänna kollektivtrafiken. ... Att man har en funktionsnedsättning eller en diagnos utgör alltså i sig inte rätt till färdtjänst.

Relaterade inlägg: