Vad får man forska på?

Innehållsförteckning

Vad får man forska på?

Vad får man forska på?

Hit hör frågor som rör forskning på djur och hur man skyddar försökspersoner, men även konsekvenser för miljön och samhället, som nya organismer eller nya vapen. Frågor om etik kan ställas om all slags forskning, från forskning i arkiv och intervjuenkäter till djurförsök och forskning på människor.

Vad är forskningssed?

God forskningssed: Vad bör man som forskare tänka på? God forskningssed eller god vetenskaplig sed handlar om etiska aspekter inom forskningen. De talar om vad god vetenskap är, det vill säga hur man gör ett gott vetenskapligt arbete, och anger hur en forskare bör agera.

Vad är att forska?

Forskning är en aktiv, planmässig och metodisk undersökning (studier) som bedrivs av forskare för att få nya kunskaper och öka vetandet. Vetenskap är sådan forskning (akademisk forskning, industriell forskning, viss privatforskning, med mera) som har resulterat i vetenskaplig eller akademisk publicering.

Vad innebär det att forska?

Med forskning och utveckling avses systematisk verksamhet för att öka kunskapsmängden och använda kunskapen för att finna nya tillämpningar. Kriteriet är att verksamheten syftar till att frambringa något väsentligen nytt.

Vad betyder etikprövningslagen?

1 § Denna lag innehåller bestämmelser om etikprövning av forskning som avser människor och biologiskt material från människor. Den innehåller också bestämmelser om samtycke till sådan forskning. Syftet med lagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning.

Relaterade inlägg: