Hur får man bort svamp på foten?

Innehållsförteckning

Hur får man bort svamp på foten?

Hur får man bort svamp på foten?

Du kan själv behandla fotsvamp med receptfria läkemedel som finns på apotek. Vissa svampmedel använder du en enda gång, andra i några veckor. Läkemedlen finns bland annat som kräm, gel och lösning. Gel är uttorkande och kan vara bra om huden är fuktig, medan kräm passar bättre för torr hud.

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en väldigt vanlig infektion bland vuxna, som ofta syns på huden mellan tårna som blir röd, irriterad och kan klia. Svampsporerna trivs i fuktiga miljöer och risken för att drabbas ökar om dina fötter inte luftas så mycket, till exempel om du har täta skor.

Kan man ha fotsvamp under foten?

Fotsvamp uppstår oftast mellan två tår, särskilt mellan lilltån och den fjärde tån. Du kan även få fotsvamp på sidan av foten eller under foten, till exempel på en häl eller trampdyna. Ibland kan svampen även angripa tånaglar och leda till nagelsvamp. Fotsvamp kliar och kan orsaka blåsor.

Hur länge smittar fotsvamp?

Fotsvamp kan spridas genom hudflagor som kan fästa sig på golv, mattor, skor, sängkläder och andra ytor. Det är lätt att bli smittad eller smitta andra i miljöer där många går barfota, till exempel i omklädningsrum och simhallar.

Hur blir man av med nagelsvamp?

Du kan behandla nagelsvamp hemma med hjälp av receptfria medel mot nagelsvamp som finns på apotek, så kallat medicinskt nagellack. Men behandla bara om du är säker på att du har just nagelsvamp. För att bli av med nagelsvamp krävs ofta behandling under flera månaders tid.

Kan nagelsvamp gå över av sig själv?

Nagelsvamp går oftast bra att behandla själv med receptfria alternativ. Det kan däremot ta lång tid innan naglarna läkt – upp till ett år. Kom ihåg att följa behandlingsanvisningar tills dess att den angripna delen av nageln vuxit ut helt.

Relaterade inlägg: