Vad är det lagstadgade kravet för att köra maskin på allmän väg?

Innehållsförteckning

Vad är det lagstadgade kravet för att köra maskin på allmän väg?

Vad är det lagstadgade kravet för att köra maskin på allmän väg?

Körkortskrav: Motorredskap klass I kräver B-behörighet eller högre. Motorredskap klass II kräver AM-behörighet som lägst och/eller traktorkort. Registreringsskylt: Ja, för motorredskap klass I.

Vad lagen säger om din hjullastare?

En hjullastare, hjulgrävare eller en traktorgrävare får brukas i trafik endast om den är tillförlitlig från säkerhetssynpunkt och i övrigt lämplig för trafik. Innan en maskin kan godkännas vid besiktning måste den uppfylla vissa fastställda utrustningskrav enligt Vägverkets föreskrifter om motorredskap.

Får en person under 18 år arbeta med mobila arbetsmaskiner?

Enligt AFS 2012:3 Minderårigas arbetsmiljö, är det inte tillåtet att en person under 18 år kör och hanterar motorredskap av samtliga typer (mobila arbetsmaskiner).

Vilka maskiner ska ha utfärdat kontrollmärke synligt monterat?

Maskin som är godkänd vid besiktning får ett kontrollmärke som ska placeras synligtmaskinen. En hjullastare kostar stora pengar om den står still t. ex. på grund av dålig skötsel och underhåll.

Vad krävs för att jobba som grävmaskinist?

För att kunna arbeta som förare av grävmaskin krävs att du har traktorkort eller B-kort, (undantag finns). Du ska ha fyllt 18 år och ha erhållit tillräckliga kunskaper. Vill du arbeta med grävmaskin kan du komma i kontakt med runtomsvängande maskiner som antingen är band- eller hjulburna.

Hur länge får man jobba om man är under 18?

Ungdom är en minderårig som fullgjort sin skolplikt och som fyller minst 16 år under innevarande kalenderår. För ungdomar gäller att arbetstiden inte får hindra skolgången eller möjligheten att ta till sig skolundervisningen. Ungdomar får arbeta högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka.

Relaterade inlägg: