Vad får jag fotografera?

Innehållsförteckning

Vad får jag fotografera?

Vad får jag fotografera?

Utgångspunkten är att du får fotografera och filma vad du vill på allmänna platser. Du behöver därmed inte be om något tillstånd från personerna som befinner sig där när du fotar och lägger upp på exempelvis facebook.

Vad får man inte fota?

Var får man inte fota? – Enkelt uttryckt får man fotografera överallt på allmän plats. Men man får inte fota skyddsobjekt, i domstolar och på privat mark där det råder fotoförbud, det vill säga där någon har bestämmande och beslutande rätt som till exempel biografer, gallerior och skolor, säger Thomas Riesler.

Får man fota?

Det är tillåtet att fota och filma hur man vill på en allmän plats. Detta innefattar även personer som befinner sig på platsen. Det finns dock begränsningar i denna rätt i Brottsbalk (1962:700). ... Kränkande fotografering är ett brott som kan aktualiseras och som regleras i 4 kap 6 a § Brottsbalken.

Vad får man filma?

Huvudregeln är ni får filma vad ni vill, vilket även inkluderar människor. Alltså behöver ni i princip inte be om tillstånd för att filma på allmän plats såsom gator, torg eller parker. Det är även tillåtet att stå utanför och filma in på privat område men att stå inom det privata området och filma kräver tillstånd.

Är det tillåtet att fotografera vem som helst?

Det finns inget förbud mot att filma eller fotografera någon på allmän plats, till och med om detta görs mot den filmade eller fotograferade personens vilja. I allvarliga fall av förföljelse med kamera kan gärningen dock klassificeras som ofredande.

Vart får man fota?

Får man filma och fota vem som helst utan tillstånd på allmän plats? Det är tillåtet att fota och filma hur man vill på en allmän plats. Detta innefattar även personer som befinner sig på platsen. Det finns dock begränsningar i denna rätt i Brottsbalk (1962:700).

Varför får man inte filma i butiker?

Som utgångspunkt kan du utgå från att det är tillåtet att fota i en affär om det inte finns skyltar som säger att man inte får det eller om någon säger till dig. Dock har personalen rätt att skicka ut dig om du filmar trots att det föreligger ett förbud, även om det inte anses vara en brottslig handling.

Får man ta bilder på folk?

Enligt BrB 4:6a är det otillåtet att filma eller fotografera någon i hemlighet som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande utrymme. ... I vissa fall krävs dock samtycke från den fotograferade personen, så är fallet när man vill använda ett fotografi i kommersiellt syfte.

När får man fota någon?

Du får i regel fota vem du vill, så länge du befinner dig på allmän plats. Du får dock inte fotografera i anslutning till skyddsobjekt, i sjukhus, i domstolar eller på privat mark där fotoförbud råder. I termen skyddsobjekt innefattas bland annat Kungliga slottet samt Haga slott.

Får man filma om man känner sig hotad?

i myndighetsutövning eller nyhetsförmedling. Även om man filmar på allmän plats vilket är tillåtet i huvudregel så kan sättet att filma på i sig vara brottsligt. Om man är hänsynslös eller på annat sätt utsätter någon för störande kontakter kan man göra sig skyldig till ofredande enligt 4:7 BrB.

Relaterade inlägg: