Vad får man göra på vägrenen?

Innehållsförteckning

Vad får man göra på vägrenen?

Vad får man göra på vägrenen?

Vägrenen är främst avsedd för gående, cyklar, mopeder och långsamtgående fordon men den får användas av övriga trafikanter. Man får tillfälligt färdas på vägrenen för att t. ex. underlätta omkörning.

Får man köra om på vägren?

Om det finns en vägren kan det vara lämpligt* att köra ut på den medan du blir omkörd. Du är dock inte skyldig att köra ut på vägrenen, så länge det inte krävs för att lämna fri väg för ett utryckningsfordon.

Är det förbjudet att stanna på vägrenen?

På motorväg och motortrafikled och dess på- och avfarter samt vägrenen råder alltid förbud att stanna. Förutom på dessa uppräknade punkter är det förbjudet att stanna där vägmärket ”Förbud att stanna eller parkera” är uppsatt.

Får man vända på motortrafikled?

På motorväg och motortrafikled är gångtrafik förbjuden. ... Motorvägens vägren är avsedd endast för nödstopp (motorstopp, punktering eller annat missöde) och får inte användas för något annat. Har du råkat ut för ett nödstopp, bör du vara extra försiktig när du återigen skall köra in på körbanan.

Får mopeder köra på landsväg?

I dagsläget får inte mopeder, varken klass 1 eller 2, färdas på motorvägar och motortrafikleder, trots att mopeder klass 1 får vara konstruerade att färdas snabbare än den idag satta lägsta hastigheten på dessa vägar (45 gentemot 40 km/h).

Får man använda vägrenen om bakomvarande vill köra om?

Får du använda vägrenen tillfälligt för att underlätta omkörning för bakomvarande fordon? Nej, det är endast tillåtet på vägar där den högsta tillåtna hastigheten är 70 km/h. ... Det går bra att använda vägrenen framför dig för att underlätta en omkörning å det finns god marginal till höger och vägen är fri från hinder.

Får man göra vänstersväng på landsväg?

Att svänga vänster på en landsväg är förmodligen den farligaste typen av sväng du kan göra. Detta eftersom farterna är höga samtidigt som säkerheten inte är på samma nivå som motorvägar. Är det rusningstrafik kan det vara svårt att hitta en lucka att utnyttja för svängen.

Relaterade inlägg: