Vad innebär fastighetsskatten?

Innehållsförteckning

Vad innebär fastighetsskatten?

Vad innebär fastighetsskatten?

Fastighetsskatt var i Sverige en skatt som utgick på innehavet av en fastighet. Skatten utgick baserat på fastighetens taxeringsvärde och är därmed en objektskatt. För fastigheter och småhusenheter ersattes fastighetsskatten år 2008 med kommunal fastighetsavgift.

Vem är skyldig att betala fastighetsskatt?

Samtliga ägare av avgiftspliktiga och skattepliktiga fastigheter, både fysiska och juridiska personer, ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt, oavsett om de är skattskyldiga till inkomstskatt eller inte.

Vem bestämmer fastighetsskatt?

Taxeringsvärdet avgör Fastighetsskatten och fastighetsavgiften grundas på fastighetstaxeringen och är en viss procent av taxeringsvärdet för mark och byggnader. Vilken procentsats beror på vilket slags fastighet det är. För fastighetsavgiften gäller dessutom särskilda takbelopp (se mer om detta längre fram).

Vad är statlig fastighetsskatt på bostäder?

  • Fastighetsskatten på bostäder avskaffades den 1 januari 2008 och ersattes då av en kommunal fastighetsavgift. Vid deklarationen 2020 är avgiften för småhus maximalt 8 049 kronor. Den statliga fastighetsskatten på bostäder avskaffades 2008 och ersattes då av en kommunal fastighetsavgift.

När avskaffades fastighetsskatten på bostäder?

  • Publicerad: 2020-01-15. Fastighetsskatten på bostäder avskaffades den 1 januari 2008 och ersattes då av en kommunal fastighetsavgift. Vid deklarationen 2020 är avgiften för småhus maximalt 8 049 kronor. Den statliga fastighetsskatten på bostäder avskaffades 2008 och ersattes då av en kommunal fastighetsavgift.

Vad är underlag för fastighetsskatt?

  • Underlag för fastighetsskatt utgörs av det taxeringsvärde som gäller under ett visst kalenderår för en vid detta års ingång befintlig taxeringsenhet. Olika räkenskapsår. Fastighetsskatten och fastighetsavgiften beräknas för kalenderår. Kalenderår.

Hur tas fastighetsavgift och fastighetsskatt ut?

  • Fastighetsavgift och fastighetsskatt tas ut på grund av innehav av fastighet vid ingången av kalenderåret. Vid ett förlängt räkenskapsår som innefattar två ingångar av kalenderår tas således dubbel fastighetsavgift och fastighetsskatt ut.

Relaterade inlägg: