Kan man skriva in sig själv på psyket?

Innehållsförteckning

Kan man skriva in sig själv på psyket?

Kan man skriva in sig själv på psyket?

När livet blir alltför jobbigt kan vissa patienter med självskadebeteende och risk för självmord välja att läggas in sig själva på en psykiatrisk vårdavdelning. Metoden kallas brukarstyrd inläggning och införs nu i NU-sjukvården.

Var får jag hjälp?

Här kan du få hjälp

  • 112 - Akutnummer. Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp. ...
  • 1177 - Vårdguiden. Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. ...
  • Mind - äldrelinjen. ...
  • Jourhavande präst. ...
  • Jourhavande medmänniska. ...
  • BRIS - för barn och unga. ...
  • BUP - barn och ungdomspsykiatrin. ...
  • Jourhavande kompis.

Vad gör man hos en psykiatriker?

En psykiater är en läkare till skillnad från en psykolog. En psykiater (även kallad psykiatriker) kan således skriva ut läkemedel, och den yrkesgruppen fokuserar mer på det kroppsliga än psykologer. Detta då en underliggande kroppslig sjukdom kan ha orsakat en psykisk sjukdom.

Vad är psykiatrisk öppenvårdsmottagning?

Vuxenpsykiatri – Öppenvårdsmottagning I psykiatrisk öppenvård behandlas alla olika typer av psykiatriska tillstånd. Våra insatser ges utifrån nationella riktlinjer och vårdprogram för de aktuella tillstånden. Vi som arbetar här är sjuksköterskor, skötare, kuratorer, psykologer, psykoterapeuter och psykiatriker.

När kan man lägga in sig på psyket?

Om det är bråttom. Sök vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig, eller om du har tankar eller planer på att ta ditt liv. Du som känner någon som har tankar eller planer på att ta sitt liv ska försöka hjälpa den personen att kontakta vården.

Vad krävs för att komma in på psyket?

- Att bli inlagd betyder att man kommer längre bort från det vanliga livet fast det man behöver lära sig är att vara i det verkliga och vanliga livet och må bra där. Det gör man inte om man är "bortkopplad" från det.

Vem ska jag prata med?

Du kan ringa 112 och fråga efter jourhavande präst. Du kan också chatta eller skriva ett digitalt brev. Här kan du få prata med någon som lyssnar på dig när livet känns svårt. Du kan ringa 0771-800 650 eller skriva till SOS-brevlådan.

Är det någon som kan hjälpa mig akut?

112. Om du eller någon annan är i en akut nödsituation, om du till exempel har allvarliga planer på att ta ditt liv, så ska du genast ringa telefonnummer 112 eller åka in till en psykiatrisk akutmottagning. Om du till exempel har en tal- eller hörselskada, så kan du klicka och läsa mer om hur du ska göra här.

Varför bli psykiater?

Psykiatriker är en läkare som är specialiserad på psykiska sjukdomar, tillstånd och störningar. Psykiatriker kan också kallas för psykiater. Som psykiatriker arbetar du med olika behandlingsformer som läkemedel, samtalsterapi samt livsstils- och miljöförändringar.

Vad gör man på psykakuten?

Sök vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig, eller om du har tankar eller planer på att ta ditt liv. Du som känner någon som har tankar eller planer på att ta sitt liv ska försöka hjälpa den personen att kontakta vården.

Relaterade inlägg: