Vad är colon?

Innehållsförteckning

Vad är colon?

Vad är colon?

tjocktarm, intestiʹnum craʹssum, del av tarmkanalen i bukhålan mellan tunntarmen och anus hos ryggradsdjur inklusive människa. Tjocktarmen består av flera avsnitt. Hos människan är den cirka 1,5 m lång och börjar med blindtarmen (caecum) följd av grovtarm (colon, kolon) och ändtarm (rectum).

Finns i tarm?

Vi har 100 000 miljarder bakterier i tarmen vilket är 10 ggr fler än det totala antalet celler i hela kroppen. Ca 70 % av kroppens immunceller/försvar finns i tarmen. 100 miljoner nerver finns i tarmen.

Vad finns i tarmarna?

Människans tarmsystem - matstrupe, magsäck, tolvfingertarm, tunntarm, blindtarm, maskformiga bihanget, tjocktarm, rektum och anus.

Vilka tre delar ingår i tjocktarmen?

Den egentliga tjocktarmen delas i sin tur in i tre delar:

  • Den uppåtstigande tjocktarmen (colon ascendens)
  • Den tvärgående tjocktarmen (colon transversum)
  • Den nedåtgående tjocktarmen (colon descendens)
  • Colon sigmoideum, det s-formade slutet av tjocktarmen.

Vad är Tarmludd till för?

På slemhinnan finns små utskott som kallas tarmludd. På tarmluddets yta finns ett lager tarmceller, som tar upp näring. Den veckade ytan, tarmluddet och tarmcellerna gör tunntarmens yta mycket stor. Det är viktigt för att tunntarmen ska kunna ta upp tillräckligt med näring från maten.

Hur långa är tarmarna totalt?

Människans tunntarm är normalt vanligtvis tre till fem meter lång. Tunntarmen delas upp i tolvfingertarmen, tomtarmen och krumtarmen. Tunntarmen börjar vid den nedre magmunnen i magsäcken, och mynnar ut och slutar i tjocktarmen, där blindtarmen sitter.

Vad kallas bakterier i tjocktarmen?

Escherichia coli är en grupp bakterier som finns i tarmen hos människor och djur. Det finns många olika typer av Escherichia coli, varav vissa kan orsaka tarminfektioner hos människa, här är några exempel: Enterohemorragiska E. coli (EHEC).

Vad är tjocktarmen och ändtarmen?

  • Tjocktarmen är cirka en och en halv meter lång och den viktigaste funktionen är att suga ut vätska ur avföringen. Det är den sista biten av tarmen som kallas ändtarmen. Tjocktarmen och ändtarmen är delar av den fem till sju meter långa mag-tarmkanalensom tar hand om det vi äter.

Vad är tjocktarmens uppgifter?

  • En av tjocktarmens huvudsakliga uppgifter är att absorbera natriumjoner och vatten. Tjocktarmen innehåller även ett stort antal bakterier som är viktiga för människokroppen. Dessa bakterier är bland annat delaktiga i kroppens immunförsvar, och en del syntetiserar vitamin K eller vissa B-vitaminer.

Hur delas tjocktarmen in i tre delar?

  • Den egentliga tjocktarmen delas i sin tur in i tre delar: Den uppåtstigande tjocktarmen (colon ascendens) Den tvärgående tjocktarmen (colon transversum) Den nedåtstigande tjocktarmen (colon descendens) Colon sigmoideum, det s-formade slutet av tjocktarmen. Antalet bakterier i tjocktarmen kan variera.

Varför är tjocktarmen och ändtarmen cancer?

  • Insidan av tjocktarmen och ändtarmen är täckt av en slemhinna. Det är där cancern börjar. Det är vanligt att det bildas godartade utväxter i slemhinnan som kallas polyper. Ibland kan de utvecklas till cancer. Det tar många år. När cancertumören växer kan den orsaka sår och förträngningar.

Relaterade inlägg: