Vad händer om man blir stoppad med trimmad EPA?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blir stoppad med trimmad EPA?

Vad händer om man blir stoppad med trimmad EPA?

Den som kör en trimmad moped riskerar att rapporteras för olovlig körning. Det innebär dagsböter, samt omhändertaget körkort och eventuellt körkortstillstånd. Även du som förälder kan dömas till dagsböter eller få körkortet återkallat för tillåtande av olovlig körning om du haft kännedom om att mopeden är trimmad.

Vad är straffet för trimmad EPA?

Om man kör en trimmad traktor (som alltså är att betrakta som en personbil) utan att inneha B-körkort begår man alltså brottet olovlig körning och kan då dömas för böter, eller om brottet är grovt, till fängelse i högst sex månader.

Vad är straffet för trimmad A-traktor?

Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, och föraren endast har AM- behörighet, så kan denne bli misstänkt för olovlig körning. Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd.

Hur många personer får åka i en EPA?

Får det vara fler än två personer i EPA- eller A-traktor? Ja, om det inte utgör fara. Enligt Trafikförordningen SFS(1998:1276) 3 kap. 79§ får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå.

Hur mycket böter för trimmad moppe?

Den som kör en trimmad moped gör sig i regel skyldig till olovlig körning (3 § trafikbrottslagen). Straffet för olovlig körning är böter, vilket i detta fall innebär dagsböter. Antalet dagsböter som döms ut kan vara mellan .

Vad räknas som trim på moped?

Det är svårt att se om en moped är trimmad eller inte. Bästa sättet att kontrollera den är att provköra mopeden, då märker du om den går att köra fortare än 45 km/tim. Dessutom är det olagligt att köra trimmat, mopeden blir i princip en oregistrerad motorcykel.

Vad är det för straff för olovlig körning?

3 § För någon uppsåtligen körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad att föra sådant fordon, dömes för olovlig körning till böter. Har han tidigare innehaft körkort som blivit återkallat eller har brottet skett vanemässigt eller är det eljest att anse som grovt, må dömas till fängelse i högst sex månader.

Är Ryckspärr lagligt?

Åker du med enkellåda är det fullständigt solklart att traktorn är olaglig ändå, oavsett om den toppar , så en ryckspärr lär inte lura någon med minsta koll på läget.

Vad händer om man kör Obesiktad A-traktor?

Lagbrott att köra obesiktad A-traktor – Dessutom kan även föräldrarnas körkort omhändertas, om uppfattningen är att de inte gjort tillräckliga åtgärder för att hindra sitt barn att köra en obesiktad A-traktor. Det är en domstol som avgör påföljden.

Relaterade inlägg: