Vad kan man få för straff för dråp?

Innehållsförteckning

Vad kan man få för straff för dråp?

Vad kan man få för straff för dråp?

Brottet dråp regleras i brottsbalken, som jag härefter kommer att benämna som "BrB". ... Påföljden för dråp är fängelse i lägst sex och högst tio år (3 kap. 2 § BrB). Straffet för försök får bestämmas högst till vad som gäller för fullbordat brott, i detta fallet högst tio år.

Vad är straffet för polismord?

Straffet är fängelse på viss tid, lägst fyra år och högst arton år, eller på livstid. Är brottet mindre grovt, är straffet fängelse, lägst två år och högst sex år. Om ett högre lägsta straff för gärningen har föreskrivits i brottsbalken, gäller vad som sägs där i fråga om lägsta straff.

Vad betyder brottet dråp?

Ett brott som innebär ett avsiktligt dödande, men där omständigheterna gör att det anses som mindre grovt än mord, exempelvis att offret hotat eller misshandlat gärningspersonen. Se också: Mord. Vållande till annans död.

Vad är straffet för anstiftan till mord?

Anstiftare och anförare skall dock dömas till fängelse i högst tio år eller på livstid. Om brottet annars är att anse som grovt, skall dömas till fängelse i högst tio år eller på livstid.

Vad är straffet för vållande till annans död?

Enligt 3 kap. 7 § brottsbalken döms den som av oaktsamhet orsakar annans död för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter. Om brottet är grovt föreskrivs fängelse i lägst sex månader och högst sex år. ... Om brottet är grovt döms till fängelse i högst fyra år.

Vad menas med försök till dråp?

Grov misshandel och försök till dråp kräver båda uppsåt för att gärningspersonen ska kunna dömas. Det betyder att gärningspersonen måste ha begått brottet med avsikt eller åtminstone varit likgiltig inför att hans eller hennes agerande skulle orsaka att brottet genomfördes.

Relaterade inlägg: