Vad händer om man kör epa utan körkort?

Innehållsförteckning

Vad händer om man kör epa utan körkort?

Vad händer om man kör epa utan körkort?

Om man kör en trimmad traktor (som alltså är att betrakta som en personbil) utan att inneha B-körkort begår man alltså brottet olovlig körning och kan då dömas för böter, eller om brottet är grovt, till fängelse i högst sex månader.

Vad händer om man låna ut bil till någon utan körkort?

En person som kör en bil utan att ha körkort kan göra sig skyldig till olovlig körning. ... Sammanfattningsvis kan du om du lånar ut din bil till någon som saknar körkort göra dig skyldig till tillåtande av olovlig körning enligt 3 § tredje stycket TBL. Straffet för brottet är böter.

Vad är straffet för att köra trimmad A-traktor?

Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, och föraren endast har AM- behörighet, så kan denne bli misstänkt för olovlig körning. Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd.

Får man parkera bil utan körkort?

Gällande frågan om körkort krävs vid framförande av motorfordon även på privat mark gäller körkortslagen. I allmänhet gäller samma regler som på vanliga vägar, det krävs alltså rätt behörighet (körkort) för att framför ett fordon oavsett om det är privat mark, eget område och så vidare, se 2:1 körkortslagen.

Hur många får man åka i en A-traktor 2021?

"Max antal passagerare: 2". 2 Passagerare, osv. men det kan även beror från polis till polis. Sitter man fler och har otur så är det minst 500kr i böter.

Kan man få böter om man åker med någon som inte har körkort?

I TBL 3 § 3 st stadgas att en person som tillåter någon annan att föra körkortspliktigt fordon utan att denne är berättigad där till döms till böter.

Vad händer om man kör för fort med A-traktor?

Om en person framför en ombyggd A-traktor upp till exempelvis 80 km/h, utan B-körkort kan denne riskera att dömas till olovlig körning (3 § lagen om straff för vissa trafikbrott). Straffet är vanligtvis böter. Andra straff kan bli indraget körkortstillstånd samt spärrtid på körkortet.

Hur många personer får åka i en A-traktor?

Får det vara fler än två personer i EPA- eller A-traktor? Ja, om det inte utgör fara. Enligt Trafikförordningen SFS(1998:1276) 3 kap. 79§ får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå.

Relaterade inlägg: