Vad får en utbildad elektriker göra?

Innehållsförteckning

Vad får en utbildad elektriker göra?

Vad får en utbildad elektriker göra?

Montering av skarvsladdar. Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 ampere) Ansluta och byta ut fast ansluta ljusarmaturer i torra icke brandfarliga utrymmen inne i bostäder.

Hur mycket el får man göra själv?

Det du får göra Man får byta proppar och säkringar. Man får montera skarvsladdar och reparera eller byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Det är också tillåtet att byta ut strömbrytare och vägguttag på högst 16 ampere och man får byta ut fast installerad armatur, dock ej i badrum.

Vilka jobb kräver inte auktorisation som elinstallatör?

Vanligen har elektriker inte någon auktorisation som elinstallatör och får då endast utföra elinstallationsarbete när denne utför arbetet inom sin anställning.

Får man byta tvättmaskin själv?

Ska man följa regelverket är svaret fortfarande nej. Det enda man får göra själv enligt reglerna är att byta existerande uttag och strömbrytare (och då inte byta mellan ojordade/jordade). All annan fast installation ska (enligt reglerna) göras av behörig elektriker.

Får man byta strömbrytare till dimmer själv?

Det är som bekant inte tillåtet för hemma-pulare att byta ut en strömbrytare mot en dimmer - en sådan installation ska göras av en elektriker.

Får man byta Lamputtag själv?

Vissa enklare elarbeten får du utföra själv, men bara om du har tillräckliga kunskaper om hur du ska göra. Om arbetet inte kan kontrolleras på ett korrekt sätt, till exempel vid byte av ett befintligt vägguttag eller en befintlig strömbrytare med högst 16 A, ska ett elinstallationsföretag anlitas.

Relaterade inlägg: