Vad kan man få för ersättning om arbetsskada blir godkänd?

Innehållsförteckning

Vad kan man få för ersättning om arbetsskada blir godkänd?

Vad kan man få för ersättning om arbetsskada blir godkänd?

Du får ersättning för din inkomstförlust från och med det datum läkaren har bedömt att din arbetsskada kommer att påverka din förmåga att arbeta under minst ett år. Du kan som mest livränta med 7,5 prisbasbelopp, vilket motsvarar 362 250 kronor för år 2022. Du får också ersättning för två karensdagar.

Hur mycket kan man få för en arbetsskada?

En person som har fått en arbetsskada kan få ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Ersättningen kan vara i form av arbetsskadesjukpenning, livränta eller ersättning för kostnader för särskilda hjälpmedel. Även efterlevande kan få ersättning. en skada som har inträffat på väg till eller från arbetet.

Vad gör man vid en arbetsskada?

Om en anställd skadar sig i arbetet eller blir sjuk på grund av jobbet ska arbetsgivaren informeras. Arbetsgivaren ska då göra en anmälan till Försäkringskassan och till skyddsombudet. ... För att få ersättning för arbetsskadan måste den anställde ansöka om det hos Försäkringskassan.

Vad räknas som arbetsskada Försäkringskassan?

En arbetsskada är: en skada eller sjukdom som har uppkommit på grund av olycksfall eller på annat sätt orsakats av arbetet. en skada som har inträffat på väg till eller från arbetet. ... i arbete vid sjukvårdsinrättning eller annat arbete med att behandla, vårda eller ta hand om personer som är smittförande.

Hur lång tid har man på sig att anmäla arbetsskada?

Vi har ingen gräns för hur långt i efterhand man kan anmäla sitt ärende till oss. Om du exempelvis har en gammal arbetsskada kan du fortfarande ha rätt till ersättning.

Vad händer om arbetsgivaren inte anmäler arbetsskada?

Det är alltså arbetsgivaren som ska anmäla arbetsskadan, men om arbetsgivaren inte gör det, kan du anmäla själv. Anmälan görs på Anmäl arbetsskada. Du kan få stöd av ditt arbetsmiljöombud , men om det inte finns något arbetsmiljöombud på din arbetsplats kan du kontakta Unionen.

Hur mycket kan man få för sveda och värk?

Ett vanligt belopp man får är exempelvis 650 kr per vecka man varit sjuk. Det blir alltså 2 600 kr för varje månad som ersätts för posten sveda och värk. Ersättningarna kan dock skilja sig något, om man fått vård på sjukhus och för allvarligare skador, då utgår en något högre ersättning.

Vad gör jag om jag råkar ut för en arbetsplatsolycka?

Om du skadar dig eller blir sjuk på grund av jobbet ska du tala om det för arbetsgivaren. Se Att anmäla arbetsskada. Genom sitt kollektivavtal omfattas även de flesta av en kompletterande trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Denna administreras av AFA Försäkring.

Kan Corona räknas som arbetsskada?

ILO-listan: För att covidsmitta ska kunna räknas som en arbetsskada behöver smittan finnas med på ILO-listan (Internationella arbetsorganisationen). Det är en förteckning över vilka smittsamma sjukdomar som kan räknas som arbetsskada. Detta krav uppfylldes .

Relaterade inlägg: