Vad får man för straff om man skjuter någon?

Innehållsförteckning

Vad får man för straff om man skjuter någon?

Vad får man för straff om man skjuter någon?

Närmare om uppsåtligt dödande. Den som uppsåtligen berövar annan livet döms för mord till fängelse i tio år eller på livstid (3 kap. 1 § brottsbalken).

Vad händer om man slår en polis?

Har du slagit en polis har du begått brottet våld mot tjänsteman (BrB 17 kap. 1 §). Straffet för detta är enligt lagen böter eller fängelse i lägst 14 dagar och högst två år. ... Domstolen har då för det första att bedöma om det finns tillräcklig bevisning som gör att du ska dömas för brottet.

Vad händer om man slår en minderårig?

Den som slår en polis gör sig sannolikt skyldig till våld mot tjänsteman (BrB 17 kap. ... 1 §). Straffet för detta brott är böter eller fängelse i högst två år.

Vem har suttit längst i fängelse?

Den person som hittills har suttit längst i Sverige oavbrutet är Leif Axmyr, med 34 år i fängelse från 19. Därefter är det Conny Eriksson som dömdes för mord och våldtäkt i Eskilstuna 1985 och släpptes i juni 2017 efter 32 år i fängelse.

Vad kan man ställa för frågor till en polis?

Telefonnumret till polisen i icke akuta ärenden är 114 14. Icke akuta ärenden kan till exempel vara anmälan eller tips om brott, upplysningar om passfrågor, tillståndsfrågor, adresser och öppettider eller för att komma i kontakt med växeln eller en person som arbetar inom polisen.

Vilka påföljder och straff brukar unga få Varför får unga mildare straff än äldre brottslingar?

Straffen för unga är i stället i större utsträckning inriktade mot vård. De har till syfte att motverka fortsatt kriminalitet och är utvecklade med beaktande av FN:s barnkonvention. Det sista skälet till att unga får mildare straff än vuxna är att unga personer behöver mötas av en större tolerans.

Relaterade inlägg: