När är det tillåtet att fiska kräftor?

Innehållsförteckning

När är det tillåtet att fiska kräftor?

När är det tillåtet att fiska kräftor?

Kräftfiske utan tillstånd på allmänt vatten i Vättern är tillåtet från fredag klockan 17.00 till söndag kl. 17.00 under tre på varandra följande helger med start den fjärde fredagen i augusti. Du får högst fiska 60 kräftor per person och dygn, det vill säga 120 kräftor per person och helg.

Hur fiskar man signalkräftor?

Kräftor är nattdjur och fångas därför under natten. Vanligt är att lägga i kräftburar, så kallade mjärdar, fyllda med fisk så att kräftorna kan lockas fram under natten och sedan tas upp. Du kan tömma buren en gång under dygnets första timme och en andra gång innan gryningen. Du får högst använda sex burar per person.

Vart trivs kräftor bäst?

Kräftorna trivs i alla slags insjövatten: sjöar, träsk och strömmande vatten. Vuxna kräftor är så gott som allätare, men äter hu- vudsakligen dött material som sjunkit ner på bottnen samt växtföda. Kräftorna bebor strandvattnen ner till cirka fem meters djup, men signalkräftan påträffas även djupare.

När får man fiska kräftor i Vättern?

Fredagen den 27 augusti klockan 17:00 startar årets kräftfiske för allmänheten på Vättern. Här kan du läsa om vilka regler som gäller för årets kräftfiske. Sedan 2020 har reglerna förändrats en del för allmänhetens kräftfiskeVättern.

Hur lägger man ut kräftburar?

Kräftorna fångar du bäst på natten. Lägg ut kräftburarna (max sex stycken per person) på kvällen och vittja dem på morgonen. För nattugglan så kan det läggas till att det går att vittja sina burar en gång mitt i natten också, för att få dubbel fångst.

Hur skall man fiska havskräfta?

Det är tillåtet att fiska med rörliga redskap i form av ryssjor och burar. Vid fiske med ryssjor och burar får sammanlagt högst sex redskap användas samtidigt. Antalet redskap gäller per person som aktivt deltar i fisket. För att få nyttja fler redskap krävs yrkesfiskelicens.

Var ska man lägga Kräftburarna?

Det vanligaste redskapet för kräftfiske är att använda kräftbur (kräftmjärde). Burar fungerar mycket bra på djupt vatten men går också att använda på grunt, till exempel i en bäck. Det räcker med att ingången till buren är under vatten för att kräftorna ska gå in.

När är kräftfisket som bäst?

Numera är kräftfisket avreglerat. Det är upp till fiskevårdsområdet att bestämma fisketider. De flesta har dock behållit första onsdagen i augusti. Sedan fiskar man kanske till mitten av september.

Relaterade inlägg: