Hur fungerar särskilt Tandvårdsbidrag?

Innehållsförteckning

Hur fungerar särskilt Tandvårdsbidrag?

Hur fungerar särskilt Tandvårdsbidrag?

Särskilt tandvårdsbidrag är ett bidrag för patienter som har en sjukdom eller en funktionsnedsättning som innebär en risk för försämrad tandhälsa. Bidraget är 600 kronor per halvår. Det kan användas till förebyggande tandvårdsåtgärder som exempelvis undersökning och tandrengöring.

Vad ingår i STB?

Det särskilda tandvårdsbidraget (STB) är ett tandvårdsstöd till personer med vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar som riskerar att få försämrad tandhälsa. Bidraget ska användas till förebyggande tandvård.

Vilka har rätt till tandvårdsbidrag?

Alla som är försäkrade i Sverige har rätt till statligt tandvårdsstöd från det år de fyller 24 år. Det statliga tandvårdsstödet finns till för att ge ekonomiskt stöd till patienter som behöver tandvård och för att skydda mot höga kostnader.

Hur länge gäller STB?

Det särskilda tandvårdsbidraget måste användas senast den 30 juni och 31 december varje år. Du kan få särskilt tandvårdsbidrag om du till exempel har en sjukdom som ger frätskador på tänderna.

Hur fungerar Folktandvården?

Högkostnadsskyddet i tandvården fungerar så att du betalar hela kostnaden för en tandvårdsbehandling upp till 3 000 kronor. För högre summor får du tandvårdsersättning från staten. Den dras av direkt när du betalar. Tandvårdsersättningen beräknas utifrån det som kallas för ett referenspris.

Måste man gå till tandläkaren?

Har du friska tänder brukar det räcka med en undersökning vartannat eller vart tredje år. Har du flera gamla lagningar som behöver kontrolleras eller problem med tandlossning rekommenderar vi en årlig koll. Regelbundna besök är viktigt och lönar sig i längden. Det minskar risken för stora och kostsamma behandlingar.

Hur får man STB?

Särskilt tandvårdsbidrag kan du om du har något av följande:

  1. cystisk fibros.
  2. svår KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
  3. tarmsjukdomarna ulcerös kolit, Crohns sjukdom och tarmsvikt.
  4. frätskador på tänderna och har anorexi, bulimi eller gastroesofageal refluxsjukdom.
  5. diabetes som är svår att ställa in.
  6. dialysbehandling.

Relaterade inlägg: