Vad får man inte göra i en nationalpark?

Innehållsförteckning

Vad får man inte göra i en nationalpark?

Vad får man inte göra i en nationalpark?

...men inte att:

  • skada mark och block eller föra bort geologiskt material.
  • skada levande, döda träd, ris och buskar.
  • plocka eller gräva upp växter.
  • störa djurlivet, jaga eller fiska.
  • skada fornlämningar eller kulturminnen.
  • köra skoter inom nationalparken.

Vad betyder nationalparker?

Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få. Det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet.

Vad är syftet med nationalpark?

Varför finns det nationalparker? Skyddet behövs både för naturens egen skull och för oss människor. Genom att skydda värdefulla områden från att förstöras eller försvinna, kan vi bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv.

Vilka regler gäller i nationalparker?

Allemansrätten gäller inte fullt ut i nationalparkerna. Nationalparkens regler begränsar allemansrätten för att skapa ett bättre skydd. Hundar är inte alltid välkomna eftersom de kan störa fågel- och djurlivet eller renskötseln. I en del nationalparker får du ta med din hund i koppel.

Vad är nationalparker och naturreservat?

Tillsammans bildar nationalparkerna en helhet av naturtyper som är typiska och unika för Sverige. Genom att skydda dem kan vi bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv. ... Naturreservat är ett av de vanligaste sätten att skydda värdefull natur och de utgör den största andelen av den skyddade naturen i Sverige.

Varför har vi naturreservat och nationalparker?

Att bilda nationalparker är ett sätt att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv och att skydda områden som annars hotar att förstöras eller försvinna helt. Det är de finaste och mest värdefulla delarna av det svenska landskapet som bevaras och skyddas som nationalparker.

Relaterade inlägg: