Vad får man göra om i en hyresrätt?

Innehållsförteckning

Vad får man göra om i en hyresrätt?

Vad får man göra om i en hyresrätt?

Det här får du renovera själv utan att fråga hyresvärden om lov:

  • Måla och tapetsera.
  • Byta ut dörrar.
  • Byta dörrvred.
  • Lägga in heltäckningsmatta.
  • Sätta upp hyllor, tavlor och speglar. Se till att använda rätt skruv eller spik beroende på väggmaterial och tyngd på det du sätter upp. Vanliga borrhål räknas som normalt slitage.

Får man bygga om i hyresrätt?

Du behöver inte ha hyresvärdens tillstånd eller ens meddela värden. Det enda kravet är att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Annars kan du bli ersättningsskyldig. Du får däremot inte ändra planlösningen, till exempel ta bort en vägg, eller ändra på fast inredning (diskbänk och skåp).

Får man renovera kök i hyresrätt?

Om du bor i hyresrätt ska hyresvärden erbjuda renoveringen regelbundet gällande exempelvis ny tapet, nya golv och ommålning av tak. ... Framförallt är det behov som styr hur ofta renovering får ske av kök i en hyresrätt. Mindre fel bör åtgärdas inom kort tid och nya tapeter kan man förvänta sig efter 10 - 15 år.

Får man måla om i en hyresrätt?

Du har rätt att måla och tapetsera i lägenheten men arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Val av tapet och färg får inte vara för avvikande i annat fall kan du betala för ommålning och omtapetsering när du flyttar.

Vad gäller vid andrahandskontrakt?

När du ska hyra eller hyra ut en bostad i andra hand är det bra att ha ett välgjort skriftligt andrahandskontrakt som båda parterna signerar. Det finns inga formkrav på hyreskontrakt, men genom att ha ett skriftligt kontrakt skyddas både uthyraren och hyresgästen om en tvist skulle uppstå.

Vad gäller vid besiktning av lägenhet?

Besiktningsprotokoll hyresrätt Normalt besiktas lägenheten när en hyresgäst flyttar och ett protokoll upprättas där eventuella skador antecknas. Det är hyresvärden som bör besiktiga lägenheten. Som inflyttande hyresgäst är det klokt att be om en kopia av protokollet och jämföra det med lägenhetens skick.

Relaterade inlägg: