Vad kan man göra med genteknik idag?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med genteknik idag?

Vad kan man göra med genteknik idag?

Genteknik kan användas för att förstå och motverka en lång rad sjukdomar som till exempel AIDS, leversjukdomar och kärlsjukdomar. Man använder genteknik för att kunna utnyttja informationen som finns lagrad i DNA.

Vad kommer genteknik att användas till i framtiden?

Förutom nya medicinska behandlingar förutspås den nya tekniken också få stor betydelse för livsmedelsindustrin. Ett annat användningsområde är inom forskning på försöksdjur. — I dag används ofta så kallade transgena djurmodeller, alltså djur där man gjort vissa genetiska förändringar, säger Charpentier.

Vad finns det för risker och möjligheter med genteknik?

– En av de största möjligheterna är att man med tekniken kan öka livsmedelsproduktionen. Allt mer mark förlorar sin bördighet på grund av erosion som gör att öknarna breder ut sig och här kan gentekniken hjälpa till genom att man till exempel kan ta fram grödor som tål torra jordar.

Vad är dåligt med genteknik?

Kritikerna ser samma risker som med den nuvarande GMO-tekniken. Bland annat pekar de på att GMO-odlingen minskat den biologiska mångfalden och har fått följdverkningar i form av resistenta ogräs och ökad besprutning.

Vilka fördelar finns det med att kunna ändra gener?

Man ändrar på DNA hos en organism, genom att ta en egenskap från en annan organism som just denna inte har och sätter in den i den första organismen. På så sätt kan man få växter att tåla kyla bättre, bakterier som odlar insulin mm. Vi ändrar arvsmassan som vi vill ha det eller känner att vi har ett behov utav.

Vad är genteknik för något?

genteknik, genetisk ingenjörskonst, teknik som möjliggör ingrepp i genomet (arvsmassan) hos levande organismer. Termen har kommit att användas även för avancerade metoder att undersöka genom-DNA.

Hur kan kunskapen om DNA användas i framtiden?

Sju av tio ställer sig positiva till om sjukvården i framtiden har tillgång till ens DNA-profil, fyra av tio skulle dessutom vilja få informationen, även om de bär på gener som kodar för svåra, icke-behandlingsbara sjukdomar. Åtta av tio tycker att Sverige ska satsa på att förebygga sjukdomar genom DNA-analyser.

Relaterade inlägg: