Vad får man inte göra på ett naturreservat?

Innehållsförteckning

Vad får man inte göra på ett naturreservat?

Vad får man inte göra på ett naturreservat?

GENERELLA REGLER FÖR NATURRESERVAT Akta träd, buskar och andra växter. Plocka inte orkidéer eller andra fridlysta växter. Lämna berghällar, block och stenar orörda. Gå inte för nära fågelbon eller ungar.

Får man ta pinnar från naturreservat?

Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som ved till elden. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är inte heller tillåtet att använda vindfällen som ved.

Får man bygga i ett naturreservat?

Ansökan om dispens och tillstånd Naturområden som är skyddade enligt miljöbalken, till exempel naturreservat, omfattas av regler som bestämmer vad du får och inte får göra i området. Om du ändå vill göra något som är förbjudet i ett skyddat naturområde behöver du först ansöka om dispens eller tillstånd.

Hur stort är ett naturreservat?

Naturreservat kan vara hur stora som helst, men i regel inte mindre än ca 5 ha. För naturvårdsavtal spelar områdets storlek mindre roll.

Vem sköter naturreservat?

Ett naturreservat är ett område med höga naturvärden som har extra stor betydelse för växter och djur. Det finns både kommunala och statliga naturreservat. Det är länsstyrelsen som beslutar om de statliga naturreservaten.

Vad betyder natur reservat?

Syftet med att bilda naturreservat är oftast att skydda värdefull natur och sällsynta arter för att bevara biologisk mångfald, men det kan även vara att säkra människors tillgång till attraktiva områden för rekreation, friluftsliv, fågelskådning och andra naturupplevelser.

Relaterade inlägg: