Vad gör avgassystemet?

Innehållsförteckning

Vad gör avgassystemet?

Vad gör avgassystemet?

Avgassystemet är en viktig del av bilens interna arbete. Den dämpar inte bara buller från motorn men ser även till att rök hålls borta från passagerarkabinen, maximerar bränsleeffektiviteten och minskar mängden av skadliga utsläpp. Därför är det oerhört viktigt att avgassystemet fungerar.

Hur mycket får avgassystemet låta?

Regler om buller från motorfordon på väg finns i Vägverkets föreskrifter om bilar och släpvagnar som dras av bilar. Ljudet från en personbil får inte överstiga 74 dB(A). Tillåten ljudnivå från buss och lastbil är 76-80 dB(A) beroende på fordonets totalvikt.

Får avgasröret sticka ut?

Avgasrör får inte mynna ut eller avge avgaser under utrymme för förare eller passagerare och inte heller under annan del av karosseriet, som är sammanbyggd med sådant utrymme.

Vilka ämnen kommer ut från avgassystemet?

Katalysatorn är den del av avgassystemet som konverterar skadligt utsläpp från motorn till ofarliga ämnen. Utan katalysatorn skulle tre ämnen släppas ut och skada miljön. Dessa ämnen är kolväte, kolmonoxid och kväveoxider.

Vilken är den högsta tillåtna ljudnivån i hytten?

Det finns olika typer av gränsvärden för ljudnivåer. Det finns två typer av gränsvärden, dels medelvärdet för en hel arbetsdag, dels gränsvärdet som anger högsta tillåtna ljudnivå någon gång under dagen. 85 dB(A) kan alltså överskridas tillfälligt, även om medelvärdet för hela arbetsdagen ligger under gränsvärdet.

Är det olagligt att ha en högljudd bil?

Från 1 juli får polisen utfärda ordningsböter till de som spelar hög och störande musik. ... Riksåklagaren har beslutat att polisen ska få utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik, exempelvis från en bil.

Vad kostar ett komplett avgassystem?

Priser på reparation av avgassystem
BilmärkeGenomsnittsprisMin. - max.
Citroën3022 kr12 kr
Ford4884 kr25 kr
Opel3484 kr19 kr
Peugeot3981 kr14 kr

Relaterade inlägg: