Måste man ha bygglov när man har jordbruksfastighet?

Innehållsförteckning

Måste man ha bygglov när man har jordbruksfastighet?

Måste man ha bygglov när man har jordbruksfastighet?

Enligt plan- och bygglagen (PBL) krävs det inte bygglov för att uppföra en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring, om det sker i ett område som inte omfattas av en detaljplan.

Vad får man bygga utanför detaljplan?

Utanför områden med detaljplan får man under vissa förutsättningar (inte dominanta byggnader) göra små tillbyggnader till småhus och tillhörande komplementbyggnader utan att det kräver vare sig bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden. Vid större tillbyggnader kan det krävas bygglov.

Får man bygga växthus utan bygglov?

För växthus upp till 15 kvm behövs oftast inte bygglov - men det finns undantag! Attefallsreglerna ger dig rätt att utan bygglov* bygga ett väggmonterat växthus på upp till 15 kvm och ett växthus på upp till 25 kvm. ... Större byggnader än vad som anges kräver alltid bygglov.

Hur mycket kan man bygga utan bygglov?

Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i närheten av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Höjden beräknas från markens medelnivå invid byggnaden.

Måste man ha bygglov för stall?

Domen är det första vägledande avgörandet som slår fast att hästar på bete eller foderproduktion till häst i sig också är jordbruk. För att stall och ridhus ska vara bygglovsbefriade krävs att man har bete eller foderproduktion till hästarna.

Vad får man bygga på Lantbruksfastighet?

Lantbruksfastigheter behöver inte söka bygglov för ekonomibyggnader, dvs byggnader som behövs för att kunna bedriva sin verksamhet på gården som tex. maskinhallar eller hölador. En stuga avsedd att bo permanent i eller ha som fritidsboende är inte en ekonomibyggnad och därför bygglovspliktig.

Vad är utanför detaljplan?

Område med sammanhållen bebyggelse - utanför detaljplan Det finns områden på landsbygden som inte har en detaljplan, men där bebyggelsen ändå är tät, som kallas sammanhållen bebyggelse.

Får man bygga orangeri utan bygglov?

Attefallsreglerna ger dig möjlighet att bygga ett väggmonterat växthus, orangeri, uterum eller vinterträdgård på upp till 15 kvm eller ett fristående växthus, orangeri, uterum eller vinterträdgård på upp till 25 kvm och max 4 m i nockhöjd, utan bygglov.

Får man bygga uterum utan bygglov?

Du behöver bygglov för att bygga till ett uterum. Detsamma gäller om du ska glasa in en befintlig altan eller utrymme under skärmtak. För en- och tvåbostadshus finns vissa undantag från bygglovsplikten. Ett uterum är en mindre och enklare tillbyggnad vars väggar och tak ofta helt eller delvis består av glas.

Relaterade inlägg: