Vad tas upp i en balansräkning?

Innehållsförteckning

Vad tas upp i en balansräkning?

Vad tas upp i en balansräkning?

Balansräkningens syfte är att visa företagets ställning per balansdagen. Ett företags finansiella ställning beskrivs av förhållandet mellan dess tillgångar, skulder och eget kapital. Balansräkningen ska i sammandrag redovisa företagets samtliga tillgångar, avsättningar och skulder samt eget kapital på balansdagen.

Hur ofta gör man balansräkning?

I regel upprättas balansräkningen i samband med en årsredovisning av ett aktiebolag på balansdagen (31 december varje år, förutsatt att bolaget har räkenskapsår lika med kalenderår).

Vad säger balansräkningen om företaget?

Balansräkningen visar ett företags tillgångar, skulder och eget kapital vid en bestämd tidpunkt, en så kallad ögonblicksbild. – Det är viktigt att tänka på att så fort du köper och säljer något som påverkar resultaträkningen i ditt företag så påverkas balansräkningen, säger Irmeli.

Varför gör man balansräkning?

En budgeterad balansräkning sammanfattar både resultat- och likviditetsbudgeten och visar förväntad lönsamhet för en given tidpunkt. Med andra ord planeras vilka tillgångar, eget kapital och skulder företaget ska ha vid en viss tidpunkt, vilket kan underlätta styrning och skapa trygghet.

Relaterade inlägg: