Vad gäller vid en busshållplats?

Innehållsförteckning

Vad gäller vid en busshållplats?

Vad gäller vid en busshållplats?

Den så kallade hållplatsregeln bestämmer när du måste lämna företräde åt en buss som är redo att lämna en busshållplats och köra ut i trafiken igen. Och allt beror på hastighetsbegränsningen på den aktuella vägen. Är begränsningen 50 km/h eller lägre måste du stanna upp och släppa fram bussen.

Hur lång är en busshållplats?

En tvåaxlad buss får vara 13,5 meter lång och 2,55 meter bred.

Får man stanna vid en busshållplats med heldragen linje?

Det gäller inom markerat område eller 20 meter före hållplatsen och 5 meter efter hållplatsskylten. ... Är hållplatsen markerad med heldragen gul linje gäller stoppförbud på hållplatsen.

Hur lång är en vanlig buss?

Enligt nuvarande trafikförordning (1998:1276) och gällande EU-regler får en buss vara som längst 18,75 meter. Det gäller såväl i stadstrafik som för långfärdsbussar. Längdbegränsningarna i EU-reglerna gäller inte för ledbuss med fler än en ledad sektion och buss med tillkopplad släpvagn avsedd för personbefordran.

Hur många får plats i en buss?

Antalet passagerarplatser i våra bussar varierar från 8 platser ända upp till 81 platser i vår största modell, dubbeldäckaren. Vi garanterar alltid minst lika många sittplatser i bussen som det bokade passagerarantalet.

Får man stanna på vägrenen på en huvudled?

Det korta svaret på denna fråga är ja, det är tillåtet att stanna på en huvudled. Detta gäller dock endast om du kan göra det på ett sådant sätt att du inte utgör någon fara eller hindrar övrig trafik på vägen. ... Förutsatt att inte skylten för parkering sitter under vägmärket för huvudled.

Relaterade inlägg: