Varför får man permission?

Innehållsförteckning

Varför får man permission?

Varför får man permission?

Huvudregeln avseende permission är att en intagen får beviljas permission när minst en fjärdedel av strafftiden avtjänats. Om den dömde missköter sig eller det finns risk för brottslighet under permissionen, eller risk för rymning, kan det göra att permission inte beviljas (10 kap. 1 § FäL).

Hur mycket permission får man?

Antalet timmar som de intagna får vara ute på permission är olika. Som regel kan man säga att man har 144 timmars permission på en tvåmånadersperiod.

Vad är Normalpermission?

Normalpermissioner är till för att du ska kunna hålla kontakt med familjen och livet utanför anstalten. ha suttit en viss tid av din strafftid, alltså den tid du blev dömd till fängelse. Den kallas kvalifikationstid.

När får man permission fängelse?

Permission kan som huvudregel beviljas först när den intagne har avtjänat minst en fjärdedel av strafftiden, förutsatt att det har gått åtminstone två månader och att det inte föreligger en påtaglig risk för att den intagne kommer att begå brott, rymma eller på annat sätt missköta sig under permissionstiden (10 kap.

Hur länge kan man få permission?

Antal och längd på permissioner (10/004/2018) föreskrift 18.12.2018. Enligt 14 kap. 7 § i fängelselagen kan permission på basis av strafftidens längd beviljas för högst tre dygn under en tid av två månader (permissionskvoten).

Kan man få permission från häktet?

Permission för den som är häktad kan medges om det finns ömmande skäl och det inte finns hinder av säkerhetsskäl. Innan permission beviljas för den som är häktad med restriktioner ska förundersökningsledaren eller åklagaren ge sitt medgivande (2 kap. 13 § HÄL).

Vilka räknas som nära anhörig?

Som nära anhörig räknas till exempel maka, make, registrerad partner, sambo, barn, föräldrar, syskon, svärföräldrar, barnbarn samt mor- och farföräldrar.

Vad räknas som nära anhörig begravning unionen?

Vilka som anses vara ”nära anhöriga” regleras oftast i kollektivavtalet. Vanligen räknas maka, make, sammanboende, registrerad partner, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar samt svärföräldrar som nära anhöriga. Vissa arbetsplatser har inga kollektivavtal.

Får livstidsdömda permission?

Livstidsdömda har rätt till en så kallad lufthålspermission efter två års verkställighet. En livstidsdömd kan söka lufthålspermission var nionde månad och den sker tillsammans med uniformerad personal under 4 timmar.

Relaterade inlägg: