Varför ska man inte börja en mening med och?

Innehållsförteckning

Varför ska man inte börja en mening med och?

Varför ska man inte börja en mening med och?

Men spara på krutet, av flera anledningar! Om alltför många meningar börjar med "men" eller "och" ger texten ett pratigt intryck och kan verka slarvigt skriven. Se därför till att variera uttryckssättet. Eftersom det är ett lite okonventionellt sätt att inleda meningar drar det dessutom lätt uppmärksamheten till sig.

Kan man börja en mening med och?

Klart du får börja en mening med ”och”! Särskilt när meningen är sista ledet i en uppräkning eller uttrycker ett slags sammanfattning, så kan ett inledande ”och” ge särskilt eftertryck: 'Kontoret har hållit stängt på fredagar.

Hur kan man börja en mening?

Inleda meningar Framför allt gäller detta meningar som inleds med egennamn, pronomen som han, hon, den eller det. Exempel: ”Lasse gick in i huset. Han såg sig om efter Lisa.

Kan man börja en mening med att?

Ordet "att" fungerar tillsammans med andra ord och inleder bisatser. "Att" plus det andra ordet får tillsammans en speciell betydelse.

Kan man börja en mening med samt?

Samt använder du när det skulle bli otydligt med och, till exempel om du vill markera vilka led som hör ihop: ”Jag gillar spaghetti och köttfärssås samt pannkakor.” I den här meningen hör spaghetti och köttfärssås ihop medan pannkakor står för sig själv.

Kan man börja med och efter punkt?

Och det är i det sista exemplet, när och (eller men) inleder en huvudsats som det går bra att avsluta det första ledet med punkt och inleda det efterföljande med ett och (eller ett men) med stor bokstav. Det går alltså utmärkt bra att skriva: ”Många anser att Joyce Carol Oates borde ha fått Nobelpriset för länge sedan.

Vilka ord ska man börja en mening med?

Många har lärt sig i skolan att man absolut inte får börja en mening med vare sig ”och” eller ”men” och har därför en tendens att betrakta sådana meningar som grammatiskt felaktiga. Det stämmer dock inte – det är fullt tillåtet att börja en mening med både ”och” och ”men”. Och det är inte bara vi som påstår det.

Kan man börja en mening med då?

Använd samt annars Samt använder du när det skulle bli otydligt med och, till exempel om du vill markera vilka led som hör ihop: ”Jag gillar spaghetti och köttfärssås samt pannkakor.” I den här meningen hör spaghetti och köttfärssås ihop medan pannkakor står för sig själv.

Får man börja en mening med samt?

När stil trumfar grammatik Anledningen till att ”och” samt ”men” ofta förbjuds som inledande ord av grundskolelärare är att dessa konstruktioner är relativt vanligt förekommande i talspråk och syftet är att lära eleverna korrekt skriftspråk.

Kan man börja en mening med ordet som?

Visst kan man börja en mening med konjunktionen för. Föreställningen att man inte skulle kunna det beror möjligen på en sammanblandning med en tidigare regel som sa att för enbart var talspråkligt och att man i skrift skulle använda ty. I dag är emellertid för accepterat i skriftspråk.

Relaterade inlägg: