Vilka har rätt till förtidspension?

Innehållsförteckning

Vilka har rätt till förtidspension?

Vilka har rätt till förtidspension?

Sjukersättning, tidigare förtidspension, kan beviljas personer i åldrarna 19 till 64 år vars arbetsförmåga är ”stadigvarande nedsatt” på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Antalet personer med sjukersättning/förtidspension var som högst 2005.

Vad grundas sjukersättning på?

Sjukersättning kan ges till dig mellan 19-64 år och varierar beroende på din tidigare inkomst. Ersättningen består av 64,7 procent av din genomsnittliga lön under de senaste tre åren. Du kan som mest få 18 399 kr i ersättning. Även du som inte har jobbat kan få ersättning, storleken beror då på din ålder.

Hur mycket får en sjukpensionär i månaden?

En person som fortfarande arbetar och har lön får pensionsrätt för 93 procent av sin inkomst upp till ett tak på 45 833 kronor per månad (2021), pensionsrätten räknas alltså med samma andel på en lön som på sjukersättning.

Hur mycket får man tjäna om man har aktivitetsersättning?

Hur mycket kan jag arbeta om jag har hel aktivitetsersättning? Du kan arbeta upp till 5 timmar i veckan med till exempel politiskt eller ideellt arbete och ändå behålla hela din aktivitetsersättning. Det gäller om du har hel aktivitetsersättning. Du får heller inte ha för stora inkomster av arbetet.

Relaterade inlägg: