Vad händer om man inte kan dra bak förhuden?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte kan dra bak förhuden?

Vad händer om man inte kan dra bak förhuden?

Förhudsförträngning innebär att du har så pass trång förhud att den inte går att dra tillbaka över ollonet. Detta problem kan leda till att det gör ont när du urinerar. Tillståndet kan även orsaka återkommande infektioner under förhuden.

Varför får man för trång förhud?

Orsaker till trång förhud Det finns flera tänkbara orsaker till för trång förhud. Här är några exempel: För liten öppning för att förhuden ska kunna dras tillbaka. Detta kan vara medfött, eller bero på att det bildats sprickor i öppningen, som läkt och bildat ärr.

Måste man kunna dra tillbaka förhuden?

Är förhuden tvungen till och vara helt tillbakadragen när man har samlag? Vanligen skall man kunna dra tillbaka förhuden helt över ollonet så att man kan tvätta sig ordentligt men det är inte något måste för att kunna genomföra ett samlag.

Vad gör man om förhuden fastnar?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om förhuden dras tillbaka och fastnar. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få får du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Kan man töja ut förhuden?

Om du inte kan dra tillbaka förhuden över ollonet, kan du först själv försöka behandla trångheten genom att försiktigt töja förhuden. Töjning betyder att förhuden masseras och dras tillbaka med fingrarna så lång det går lätt och smärtfritt. Före töjning lönar det sig att smörja ollonet med en bassalva.

När ska man kunna dra tillbaka förhuden?

Under uppväxten ska man därför göra så lite som möjligt med förhuden, alltså inte tänja. Vid 10 års ålder är förhållandet det omvända, att förhuden inte kan dras tillbaka hos endast 1 av 20 pojkar. Behandling är aktuell först om och när pojken får besvär.

Vad för salva använder man till trång förhud?

Behandling med kortisonsalva ges om förhuden inte kan dras tillbaka över ollonet när barnet är 10–12 år, eller om det är problem med inflammationer under förhuden. Kortisonsalvan gör förhuden lite tunnare och mer töjbar. Salvan stryks på en till två gånger om dygnet under ungefär en till två månader.

Hur opererar man trång förhud?

På vuxna kan ingreppet oftast göras i lokalbedövning och man sprutar då lokalbe- dövningsvätska vid basen av penis. De flesta barn får narkos. Operationen tar ca en halv timme. Det vanligaste ingreppet är att man gör en omskärelse där större delen av förhuden tas bort.

Vad ska man göra åt trång förhud?

För trång förhud, eller phimosis, innebär att förhuden inte fritt kan föras bakom ollonet. Hos vuxna kan detta tillstånd orsaka inflammation och försvåra både vid urinering och sexuellt umgänge. För kort penissträng åtgärdas med en så kallad frenulumplastik. Cirumcision innebär att förhuden avlägsnas helt eller delvis.

Vad händer om förhuden fastnar bakom ollonet?

Men om man har dragit tillbaka förhuden och den fastnar bakom ollonet bör man genast söka hjälp inom vården. Förhuden sitter då åt runt ollonet och stoppar blodtillförseln vilket orsakar att ollonet svullnar och det blir ännu svårare att försöka dra tillbaka förhuden över ollonet på egen hand.

Relaterade inlägg: