Vad får man inte jobba med om man har adhd?

Innehållsförteckning

Vad får man inte jobba med om man har adhd?

Vad får man inte jobba med om man har adhd?

I dag finns det vissa yrken som personer med adhd-diagnos inte kan söka sig till, även om de får behandling och störningen hålls under kontroll. Till exempel finns det ingen möjlighet för den som har fått diagnosen att bli lokförare. – En sådan avgränsning kan vara problematisk och till och med diskriminerande.

Vad kan orsaka adhd?

Det är bara delvis känt vad adhd beror på, men det har bland annat att göra med vissa så kallade signalsubstanser i en del av hjärnan. De behövs för att olika nervceller i hjärnan ska kunna kommunicera med varandra. Några signalsubstanser som är viktiga för kommunikationen är dopamin, serotonin och noradrenalin.

Hur blir man av med sin adhd?

Mediciner kan hjälpa. Det finns flera olika mediciner för adhd. De kan inte göra så att adhd försvinner, men de kan göra det lättare att få bättre kontroll över sina tankar och hur man beter sig. De kan till exempel göra det lättare att koncentrera sig, att man blir mindre rastlös eller mindre impulsiv.

Vad kan man jobba med om man har adhd?

– Kreativitet, hög prestationsförmåga och stark drivkraft är styrkor som behövs i dagens arbetsliv. Jag hoppas jag kan inspirera någon med adhd att våga satsa på en ingenjörsutbildning och hitta ett arbete där man ser till att använda dina styrkor på ett bra sätt.

Får man jobba som brandman med adhd?

Vid en-släng-av ADHD eller en gravt medicinerad och om man får diagnosen efter utbildning och/eller i anställningen då, hur hanteras det då? Polisen och Försvaret har hanterat detta nyligen och BRF menar att även räddningstjänsten bör göra det.

Hur får man en utredning för ADHD?

Det finns inget enskilt adhd-test, för att få adhd som diagnos krävs att:

  1. du haft svårigheter under en längre tid.
  2. du har problem att klara av vardagen.
  3. dina svårigheter inte kan förklaras på annat sätt.
  4. du har svårigheter i minst två olika miljöer (till exempel både hemma och i skolan eller på jobbet).

Finns ADHD på riktigt?

Forskning har visat att det inte finns en ökning av ADHD. Men anledningen att fler får diagnosen är troligtvis att man vetat för lite om ADHD fram tills nu. Därför finns det många som har ADHD men som inte genomgått utredning och därmed inte fått en diagnos.

Relaterade inlägg: