Vad får man inte göra efter höftoperation?

Innehållsförteckning

Vad får man inte göra efter höftoperation?

Vad får man inte göra efter höftoperation?

Under de tre första månaderna ska du därför undvika rörelser som kan innebära att höftprotesen hoppar ur led. Efter ett år är läkningsprocessen avslutad men extrema rörelser bör undvikas livet ut. Undvik att böja höften mer än 90° när du lutar överkroppen fram- åt.

Varför lossnar höftprotes?

Det finns flera orsaker till att en höftprotes måste reopereras. I höftprotesregistrets data är den klart dominerande anledningen aseptisk lossning (60 procent), därefter följer luxation (12 procent), djup infektion (10 procent) och protesnära fraktur (7 procent).

När får man ligga på sidan efter en höftledsoperation?

Efter tre veckor till minst tre månader har gått efter operation: Ni kan nu ligga på den opererade sidan men fortsätt undvik att ligga på den andra sidan. Att böja i höften mer än 90° innebär hög risk för luxation.

Hur länge håller en höftledsprotes?

Generellt är det äldre personer med svår artros som övervägs för protesoperation. En höftledsprotes håller nämligen runt 25 år, och ju längre man väntar med att sätta in den, desto mindre är risken att man behöver göra ännu en operation i framtiden.

Hur länge smärtstillande efter höftoperation?

Du kan räkna med att den smärta och värk som fanns före operationen försvinner eller minskar kraftigt redan efter några dagar. Däremot är det vanligt att en viss stelhet kan finnas kvar under en tid. Du behöver träna mycket efter operationen för att få tillbaka styrkan i musklerna och öva upp en bra gångteknik.

Hur kan man lindra smärta före och efter en höftledsoperation?

Här får du smärtstillande läkemedel i tablettform, regelbundet och extra vid behov. För att lindra smärtan är det också viktigt att du kommer igång och rör dig. Ju snabbare du kommer igång, desto mindre ont får du. Du kan belasta det opererade benet och får börja stå och gå direkt efter operationen.

Relaterade inlägg: