Vad heter gåsen Nils Holgersson flyger på?

Innehållsförteckning

Vad heter gåsen Nils Holgersson flyger på?

Vad heter gåsen Nils Holgersson flyger på?

Nils Holgersson Som straff blir han förvandlad till en pyssling. Och plötsligt sitter han på ryggen av en gås. Gåsen heter Mårten och vill inte bli slaktad och uppäten.

Var Nils Holgerssons Akka?

Gåskarlen heter Mårten och är en vit tamgås som bestämmer sig för att slå följe med de grå vildgässen, en biologisk märklighet som noterats vid olika tillfällen. Ledargåsen heter Akka, med namn av det lappländska bergsmassivet.

Var Nils Holgerssons mål?

Den handlar om Nils Holgersson, en pojke som blir förvandlad till pyssling för att han var lat och elak mot djuren och som på ryggen av en tamgås får resa genom hela Sverige. Trots att den var tänkt som läsebok i svensk geografi har boken översatts till många språk.

Var rastade Nils Gåsflocken?

stubbåker i Västra Vemmenhög och vaktade en gåsflock, och på fältet bredvid gingo de där Smålandsbarnen med sina gäss. Och så snart han fick se dem, sprang han upp på stengärdsgården och ropade: »Se goddag, Åsa gåsapiga!

Vad heter Selmas gås?

Boken handlar om pojken Nils som är så lat och elak mot djuren på gården i Västra Vemmenhög att hustomtens förvandlar honom till en liten pyssling. När pojken försöker hindra den vita tamgåsen, Mårten, att slå följe med vildgässen mot norr, blir det istället han själv som följer med upp i luften på Mårtens rygg.

Varför blev Nils Holgersson liten?

Nils är också elak med de djur som bor på gården t. ex. drar han katten i svansen och jagar runt gässen på gården. Att han blir förminskad är en läxa för att han varit så elak med djuren.

Vilket landskap saknas i Nils Holgersson?

När Selma Lagerlöf fick frågan varför hon inte tagit med Halland i 'Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige' så lär hon ha svarat: 'Halland?! Där finns ju bara sand och tattare!

Var rastade gås flocken med Nils Holgersson?

Nils Holgersson är i alla fall vår egen påg och den kära gåskarlen Mårten vår egen gås, bördig från Skanör. Det var på söderslätt, på en liten gård knappt större än en trädgårdstäppa, som Nils blev förtrollad till pyssling och började sitt stora äventyr.

Vilken författare berättar om vildgässen som flyger iväg?

Vad Nils Holgersson beträffar, så hade han haft bra nog väder, så länge som han var kvar i Lappland, men vildgässen hunno knappt ropa ut, att nu foro de in i Jämtland, förrän dimmorna tätnade omkring honom, så att han inte kunde se något av landet.

Vilken epok tillhör Nils Holgersson?

Det är en roman men samtidigt så märker man att det är skriven under realismen.

Relaterade inlägg: