Vad får man göra med en framtidsfullmakt?

Innehållsförteckning

Vad får man göra med en framtidsfullmakt?

Vad får man göra med en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt ger du som privatperson till någon annan om du på grund av sjukdom, psykisk ohälsa, försvagat hälsotillstånd eller liknande inte längre kan ta hand om dina ekonomiska och personliga angelägenheter. Den du ger fullmakt till får rätt att företräda dig. Du kan själv bestämma vad fullmakten ska omfatta.

Vad händer om man inte har en framtidsfullmakt?

Vad händer om man inte har skrivit någon framtidsfullmakt och inte längre kan ta hand om sina angelägenheter? ... Den här behörigheten gäller alltså endast mer vardagliga handlingar och en framtidsfullmakt kan därför vara att föredra då den kan täcka in mer.

Vad är en granskare av framtidsfullmakt?

Fullmaktsgivaren får i framtidsfullmakten utse någon som ska granska fullmaktshavarens verksamhet. I praktiken innebär det att det finns en möjlighet, men inget krav på att utse en granskare. Om en granskare har utsetts kan denne begära fullmaktshavaren att lämna redovisning för sitt uppdrag.

Måste framtidsfullmakt registreras?

En framtidsfullmakt behöver inte registreras någonstans. En framtidsfullmakt får upprättas av en fullmaktsgivare som är myndig och som har förmåga att ha hand om sina angelägenheter (3 § lag om framtidsfullmakter). Den ska vara skriftlig (4 § lag om framtidsfullmakter).

Relaterade inlägg: