Är långfredag en röd dag?

Innehållsförteckning

Är långfredag en röd dag?

Är långfredag en röd dag?

Långfredagen är alltså en av tre röda dagar under påsken och är tillsammans med jul (beroende på hur den infaller) en högtidshelg med långledighet. Detta då långfredagen och annandag påsk alltid är en fredag respektive måndag därpå. I år (2021) infaller långfredagen den 2 april.

Vad säger man på långfredagen?

Kort svar: Ska man följa den kristna traditionen är det först på påskdagen man säger ”Glad Påsk!”, men självklart är det upp till var och en vilken dag man vill önska glad påsk. Påsken är till stor del en kristen högtid, åtminstone rent historiskt.

Är Påskdagen en röd dag?

Enligt 1 § lagen om allmänna helgdagar avses med allmän helgdag söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, samt nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag.

Är skärtorsdagen en röd dag?

Kort svar: Skärtorsdagen var röd dag fram till kalendereformen 1772. Numera är skärtorsdagen en vanlig svart dag i almanackan. Det betyder att man inte automatiskt har ledigt eller kan jobba halvdag, det är antingen upp till lokala avtal eller kollektivavtal at avgöra om man kan vara extra ledig dagen före helgdag.

Vilken dag äter man påskmat?

Det stora firandet av påsken med mat och dryck är därför ganska modernt och tar form efter första världskriget. Den historiska påskmaten tillbaka på 1800-talet och tidigare var salt fisk och av tradition serverades den på långfredagen, en kristen fastedag.

När ska man säga Glad påsk?

Redan på skärtorsdagen kan man höra hur folk önskar varandra glad påsk till höger och vänster. Sen fortsätter det hela påskhelgen. Men ska man följa det kristna arvet slaviskt är det först på själva påskafton som påsken börjar bli en glad högtid. Då kan man se fram emot Jesu återuppståndelse efter långfredagens pinor.

Relaterade inlägg: