Vilka frågor ställer SOS?

Innehållsförteckning

Vilka frågor ställer SOS?

Vilka frågor ställer SOS?

Den som ska vara SOS operatör övar in de här frågorna: – SOS 112, vad har inträffat? (Operatören svarar alltid så.) – Vad har hänt? – Vem är du som ringer? – Vilket telefonnummer ringer du ifrån?

Vad vill SOS veta när du ringer 112?

Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation.

Hur svarar SOS?

Du får berätta vad som har hänt och om någon är skadad. Du får också berätta var hjälpen behövs och vem du är som ringer. Den som svarar på nummer 112 bestämmer vilken typ av hjälp de ska skicka ut. Det kan vara ambulans, polis, brandkår eller sjöräddning.

Vad kan man ringa 112 för?

Du ska ringa 112 i en nödsituation, det vill säga när någon är allvarligt sjuk eller svårt skadad och behöver omedelbar hjälp. Om SOS-operatören bedömer att det inte behövs en ambulans, kan du bli hänvisad till en sjuktransport.

Vad händer om man ringer 112 av misstag?

Felringningar. Om man själv ringer nödnumret av misstag, ska man inte lägga på. Det kan då hända att operatören väljer att skicka ut akuthjälp för att säkerställa att situationen inte är farlig. Istället ska man vänta på att operatören svarar, och meddela denna att allt är som det ska vara.

Hur anmäler man SOS Alarm?

Framkommer det i utredningen att det föreligger en påtaglig patientsäkerhetsrisk ska en anmälan enligt Lex Maria göras till Inspektionen för vård och omsorg. Utredningen omfattar analys av händelseförlopp och orsaker samt förslag till åtgärder. Mer information finns på Inspektionen för vård och omsorgs hemsida.

Hur svarar polisen?

När du ringer 112 är det SOS Alarm som tar emot ditt samtal och larmar polisen. De som svarar pratar svenska och engelska. Om det finns tid kan de ta hjälp av en tolk. 112 är ett gratisnummer.

Relaterade inlägg: