Vad får man göra under sabbaten?

Innehållsförteckning

Vad får man göra under sabbaten?

Vad får man göra under sabbaten?

Den firas varje vecka från solnedgång fredag kväll till solnedgång lördag kväll. Den som följer halacha avstår då från allt skapande arbete, ägnar sig åt familjen, studerar Torah och vilar. Shabbat firas till minne av att Gud skapade världen på sex dagar och vilade på den sjunde dagen.

Vad ska man enligt judisk tradition undvika under sabbaten?

Allt onödigt arbete är förbjudet under sabbaten. I Talmud finns mängder av regler om vad man får och inte får göra. Det är förbjudet att koka mat och även att göra upp eld. De ortodoxa judarna håller hårdast på sabbatsreglerna medan mer sekulariserade judar ser lättare på alla bestämmelser.

Hur avslutas sabbaten?

Sabbat avslutas med en ceremoni som kallas Havdalah. En bägare med vin hålls upp och ett ljusarrangemang bestående av minst två sammanflätade ljus tänds. Sedan läses en text där gränsen mellan Sabbats helighet och den övriga veckan markeras.

När avslutas sabbaten?

Sabbaten är en helig vilodag inom judendomen och följer på varje arbetsvecka, år ut och år in. Den inleds på fredagskvällen och avslutas på lördagskvällen.

Vad äter man i sabbaten?

Måltiden kan bestå av gefillte fisch (fiskbullar) som förrätt därefter soppa och sedan en huvudrätt som oftast är en kötträtt samt en dessert. På lördagen är det gudstjänst i synagogan i två till tre timmar. Man kan både komma och gå under olika tider. Efter gudstjänsten umgås man med sin familj och sina vänner.

Relaterade inlägg: