Vad är tillåtet i svensk natur?

Innehållsförteckning

Vad är tillåtet i svensk natur?

Vad är tillåtet i svensk natur?

I Sverige är det tillåtet för alla att vistas fritt i naturen, även i områden som någon annan äger. De flesta av oss använder allemansrätten näst intill dagligen utan att reflektera över det. Vi tar en promenad i skogen, plockar bär och svamp eller övernattar i ett tält på någon vacker plats.

Vad får man inte plocka i skogen?

Du får plocka vilt växande blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. Man får bara plocka de blad och bär som årligen reproduceras, det vill säga, som inte skadar växten genom plockningen.

Vad är tillåtet i allemansrätten?

Röra dig fritt i skog och mark, på eller utanför vägar och stigar. Passera andras bostadshus på behörigt avstånd, då respekterar du den s.k. hemfridszonen. På enskild väg är det tillåtet att gå, cykla, rida så länge vägen går utanför en hemfridszon. Markägare kan däremot förbjuda motorfordons- trafik.

Är det lagligt att plocka Sprängticka?

Enligt miljöministeriets rapport om allemansrätten (5.9.2012, s. 87) växer sprängtickan på ett sådant sätt att det inte är möjligt att ta loss den utan att skada trädet. Av denna anledning är det inte tillåtet att plocka sprängticka med stöd av allemansrätten.

Relaterade inlägg: