Får man stänga av elever från skolan?

Innehållsförteckning

Får man stänga av elever från skolan?

Får man stänga av elever från skolan?

En elev får stängas av under högst en vecka i sträck och inte vid fler tillfällen än två gånger per kalenderhalvår. Innan rektorn beslutar om avstängning ska eleven och elevens vårdnadshavare möjlighet att yttra sig.

Kan skolan tvinga dig att gå om?

Det är bara rektorn som får besluta om det. Innan beslutet fattas ska eleven och elevens vårdnadshavare ha fått yttra sig. Rektorn kan också besluta att en elev får om en årskurs om elevens vårdnadshavare begär det. Beslutet om att en elev ska om en årskurs kan bara tas vid slutet av ett läsår.

Får föräldrar vara med i skolan?

Föräldrar/Vårdnadshavare ska visserligen enligt skollagen hållas underrättade om sitt barns skolgång men det betyder inte att de har rätt att vara i klassrummet på andra tider än de som rektor bestämmer. Här är det alltså viktigt att rektor tydligt informerar föräldern om vad som gäller för föräldrars närvaro i skolan.

Vad händer om mitt barn vägrar gå till skolan?

Ifall ett barn vägrar gå till skolan tas saken först upp i skolans elevvårdsteam och sedan inleds förhoppningsvis ett samarbete med föräldrarna. Om problemet fortsätter blir det att kontakta hälsovårdssidan och via öppna vården försöka få till stånd åtgärder.

Relaterade inlägg: