Vad kan man inte göra med tandställning?

Innehållsförteckning

Vad kan man inte göra med tandställning?

Vad kan man inte göra med tandställning?

Du kan äta det mesta. Men den tål inte sega saker, som tuggummi, kola eller karameller. Om du äter sådant kan tandställningen lossna och trådarna böjas, så att de skadar tänder, tandkött eller andra delar av munnen. Tänk på att ju oftare tandställningen går sönder, desto längre tid tar behandlingen.

Vad händer om man inte borstar tänderna med tandställning?

Rengör tänderna extra noga Om du har tandställning får du räkna med att det tar fem till tio minuter att rengöra dina tänder varje morgon och kväll. Vid tandställningens bågar och fästen fastnar det nämligen matrester och bakterier lätt och därför räcker det inte bara med vanlig tandborstning och fluortandkräm.

Vad får man inte dricka med tandställning?

Försök bryta de nervösa vanorna. ät inte hård, klibbig eller söt mat och undvik kolsyrade drycker: Undvik livsmedel som popcorn, nötter, chips, tuggummi, kola, karameller och kakor. Och tugga inte på isbitar och drick inte läsk. Alla dessa saker kan skada tandställningen och/eller orsaka tandproblem.

Hur lång tid tar det att ta bort tandställningen?

Vilken metod som väljs beror på hur tänderna har stått från början och hur stor risk det är att tänderna flyttar sig tillbaka. Sammanlagt tar det en till två timmar att ta bort tandställningen och sätta dit tråden som ska hålla tänderna på plats.

Kan man sova med vax på tandställningen?

Om ett bracket eller någon annan del av tandställningen känns vass mot läppen eller kinden, så kan man trycka dit en bit vax som man knådat till en liten kudde. Detta hjälper mot skav, och passar bäst att sätta dit när man ska sova.

Kan man äta efter tandställning?

Kan man äta som vanligt med tandställning? Tandställningen tål vanlig tuggning, men kan lossna om den belastas alltför kraftigt. Man ska därför undvika att äta vissa hårda och sega saker. Om tandställningen skulle lossna eller gå sönder måste man kontakta tandläkaren snarast.

Vad händer om man inte borstar tänderna en kväll?

Plack kan skapas på en dag. Och det bildas på bara 24 timmar. När plack bildas tror din mun att det är en inkräktare och svarar med en inflammation. Då finns det risk för till exempel inflammation i tandköttet och tandlossning.

Kan man avbryta tandställning?

Väljer du ändå att flytta avbryts behandlingen och tandställningen plockas bort eller så får du kontakta en klinik där du ska flytta till och fortsätta behandlingen. Du kan få hjälp av din nuvarande tandläkare att få med dig information om din pågående behandling till den nya tandläkaren.

Kan man ta ut sin tandställning?

Avtagbar. Vid vissa typer av tandställnings- eller bettavvikelser kan man få en avtagbar tandställning, som kan tas bort när man till exempel ska äta eller borsta tänderna.

Relaterade inlägg: