Vad får man göra på motorväg?

Innehållsförteckning

Vad får man göra på motorväg?

Vad får man göra på motorväg?

Du får bara köra in på eller av en motorväg eller motortrafikled där den börjar respektive slutar eller via på- och avfartsvägarna. Detta betyder att traktorer, motorredskap, terrängfordon, hästfordon, mopeder och s k mopedbilar, cyklar eller motorfordon med tillkopplat efterfordon inte får förekomma på sådana vägar.

Vad är en trafikled?

En motortrafikled är en vägtyp som har särskild skyltning och särskilda regler som innebär att endast motorfordon som inte är långsamtgående får färdas på den, och oftast många fler regler. ... En motortrafikled är relativt ofta mötesfri, men långt ifrån alltid.

Vad är ett Retardationsfält?

Påfart/accelerationsfält & avfart/retardationsfält På- och avfarter är kortare vägbanor som förbinder de korsande vägarna i en trafikplats, och gör det möjligt att köra in på respektive lämna minst en av vägarna i trafikplatsen utan att korsa körbanan.

Får man inte på motorväg?

Fordon och trafikanter som inte får färdas på motorvägen: Gående, cyklister, mopeder, traktorer och motorredskap. Undantag: Motorredskap 1, inrättad som mobilkran, får köra på motorväg.

Får man bromsa på motorväg?

När du är på avfarten kan du börja bromsa. Har du någon tätt bakom dig så bromsa lite lätt i början. Är det ingen trafik bakom dig så kan du bromsa lätt redan innan avfarten om det behövs. Använd sunt förnuft.

Vad är det för skillnad på motorväg och motortrafikled?

Motortrafikled och motorväg har samma regler, men utformningen skiljer sig. Motorvägen har två körbanor i vardera riktningen, medan motortrafikleden oftast har en körbana som är dubbelriktad. Påfarterna till motortrafikleder saknar ofta accelerationsfält och då gäller väjningsplikten.

Hur ser man att det är en motortrafikled?

Märks ut med skylten Motortrafikled. Samma säkerhet och regler som motorväg, förutom: Trafiken är inte alltid uppdelad i olika körbanor. ... Accelerationsfält kan saknas och avfarterna kan vara kortare än på motorvägar.

Relaterade inlägg: