Vad lägger man på kistan?

Innehållsförteckning

Vad lägger man på kistan?

Vad lägger man på kistan?

Det brukar vara en röd ros, men man kan även välja andra blommor eller en mindre bukett om man vill det. Handblomman läggs sedan på kistan eller i graven när man tar sitt farväl. Man kan även beställa blommor i form av en bukett eller krans att lägga vid kistan. Flera personer kan gå ihop om en krans eller bukett.

Varför kista?

Enligt lag måste du alltid ha en kista Enligt begravningslagen måste alltid den avlidna ligga i en kista vid kremering på grund av arbetsmiljömässiga och etiska skäl. Detta gäller oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras.

Vilket håll ligger man i graven?

Kistan ska placeras med fotändan mot koret, så den avlidne kan se åt öster. Sedan förekommer det att kistor som ska bäras ut numera vänds på andra hållet (vilket är fel om det ska vara formellt), av bekvämlighetsskäl slipper bärarna vända den när den döde ska bäras ut.

Vad ska man ha med sig till begravning?

Kvinnor kan i regel bära kjol, klänning eller långbyxor vid en begravning. Män bör enligt huvudregeln alltid bära kostym vid en begravning. Om det inte finns någon angiven klädkod bör du alltid klä dig i mörka och diskreta färger såsom svart, mörkblått och mörkgrått.

Hur ligger man i en kista?

I flera andra länder är det vanligare och många anser att avskedet blir mer personligt om man får se personen som ligger i kistan. Det vanligaste för svenska begravningar är att man har kistan stängd. ... Det finns dock inga hinder för att ha kistan öppen och det är de närmast anhöriga som bestämmer hur de vill ha det.

Varför jordbegravning?

Jordbegravning innebär att kistan med den avlidne i sänks ner i jorden, ofta i samband med begravningsceremonin. En jordbegravning föregås inte av kremering. Vid jordbegravning gravsätts den avlidne alltid i en kistgrav och graven markeras med gravsten och smyckas av rabatter, blomsterbuketter, ljus eller gravlykta.

Varför heter kista kista?

Kista har fått sitt namn efter en bondgård som byggdes på 1600-talet. Det stora huset som står där idag byggdes på 1800-talet. Även om det inte fanns någon bondgård här under medeltiden, så vet vi att det har bott människor i Kista sedan forntiden.

Relaterade inlägg: