Hur mycket underhåll har jag rätt till?

Innehållsförteckning

Hur mycket underhåll har jag rätt till?

Hur mycket underhåll har jag rätt till?

Hur mycket får jag? Om den andre föräldern inte betalar något underhåll får du 1 673 kronor per månad till och med månaden när barnet fyller 11 år, därefter 1 823 kronor till och med månaden när barnet fyller 15 år och 2 223 kronor efter att barnet har fyllt 15 år.

Hur länge ska man betala underhåll för barn?

För att du ska kunna få underhållsbidrag när du har fyllt 18 ska du studera på heltid i grundskola eller på gymnasiet eller motsvarande. Du ska också bo bara hos den ena av dina föräldrar. Du har rätt till underhållsbidrag till och med dess att du fyller 21 år om du fortfarande studerar.

Hur mycket underhållsbidrag 18 år?

Förlängt underhållsstöd från Försäkringskassan är 2 073 kronor i månaden. Föräldrar är försörjningsskyldiga för sina barn fram tills dess att den unga fyllt 21 år, om barnet fortsätter att studera på gymnasiet. Innan barnet har fyllt 18 år är det föräldrarna som behöver komma överens om underhållet.

Hur mycket är underhållsbidrag 2021?

Från och med juli höjs underhållsstödet till: 1 673 kronor per månad till och med den månad barnet fyller kronor per månad till och med den månad barnet fyller kronor per månad från och med månaden efter att barnet har fyllt 15 år.

Vad ingår inte i underhållet?

Vissa kostnader som avser mer individuella behov som kostsamma läkemedel, särskild kost, kostsamma umgängesresor eller speciella fritidsaktiviteter bör enligt regeringen inte ingå i det mer grundläggande och schabloniserade underhållsstödet.

Vem är skyldig att betala underhåll?

Vem ska få underhållsbidraget? Underhållsbidraget betalas till förälder A om barnet är under 18 år. Om barnet är myndigt ska det betalas direkt till barnet. Barn som bor mest med den ena föräldern har rätt till underhållsbidrag från den andra föräldern.

Vem är skyldig att betala underhållsbidrag?

När ett barn bor hos en av föräldrarna ska den andre föräldern betala för delar av barnets omkostnader. Tingsrätten kan besluta om och hur mycket detta underhållsbidrag ska vara om föräldrarna inte kommer överens. Ett underhållsbidrag betalas av en förälder till den andre föräldern varje månad.

Vad händer när barnet fyller 18?

Du får köpa cigaretter och snus. Du får köpa alkohol på restaurang och öl i affärer. Du får ta körkort för bil och tung motorcykel. Enligt lagen slutar dina föräldrars underhållsskyldighet när du fyllt 18 år.

Hur mycket är barnbidraget 2021?

Barnbidraget är 1 250 kronor i månaden per barn. Flerbarnstillägget är 150 kronor för två barn och blir högre om du har fler barn. Du betalar ingen skatt på barnbidrag eller på flerbarnstillägg.

Hur mycket kan man få i underhållsstöd?

  • Det belopp man maximalt kan få i underhållsstöd är för närvarande 1 573 kronor per månad för barn yngre än 11 år (2020), vilket inte ska förväxlas med vad man bör betala i underhåll vid separation (läs mer om underhållsstöd). När ska underhåll betalas?

När ska underhållsstödet betalas ut?

  • Du kan normalt få underhållsstöd till och med den månad som barnet fyller 18 år. Underhållsstödet betalas ut den 25:e varje månad och hela tiden för den kommande månaden, d.v.s i förskott. Barnet har rätt till underhållsstöd månaden efter att kraven är uppfyllda.

Hur ska underhållsbidrag betalas i april månad?

  • Det ska alltså betalas av den förälder som inte bor med barnet oavsett om ni varit gifta, samboende eller om ni aldrig bott tillsammans. Huvudregeln säger att underhållsbidrag ska betalas i förskott varje månad. Detta innebär att ett bidrag som ska användas för april månad skall betalas senast den 31 mars.

Hur mycket betalar föräldern för underhåll?

  • Om den andra föräldern betalar ett lägre underhåll så får du ett utfyllnadsbelopp från Försäkringskassan, vilket ger dig totalt 1 573 kronor, 1 723 kronor eller 2 073 per månad. ... Ni ska själva komma överens om en summa för underhållsbidrag.

Relaterade inlägg: