Får man köra bil efter starroperation?

Innehållsförteckning

Får man köra bil efter starroperation?

Får man köra bil efter starroperation?

Efterstarr behandlas enkelt med en speciell laser, YAG-laser, och är klart på några minuter. Behandlingen görs vid ett vanligt läkarbesök och är helt smärtfri. Innan behandlingen ges en ögondroppe som vidgar pupillen. Det är därför olämpligt att köra bil efter behandlingen.

Varför Pupillvidgande efter operation?

Ögat är rodnat och inflammerat efter operationen och för att påskynda läkningen ger vi som regel kortisondroppar i 3 veckor och pupillvidgande ögondroppar i 1 vecka. Om ögat har fyllts med luft/gas så skymmer bubblan synen vilket innebär att synförmågan inte går att bedöma direkt efter opera- tionen.

Kan man få tillbaka grå starr efter operation?

Symtomen är även desamma som vid grå starr. Sämre syn, ljuskänslighet, sämre avståndsbedömning med mera. Efterstarr är ganska vanligt, cirka 20 % som opereras för grå starr bildar efterstarr. Det kan uppkomma strax efter ingreppet, men oftast dröjer det något till några år innan symtomen visar sig.

Hur behandlar man gråstarr?

Grå starr behandlas med operation då den grumliga linsen byts ut. Men alla som får grå starr behöver inte opereras. Det beror på att försämringen ofta går så långsamt att besvären inte hinner bli så stora att de stör vardagen. Tillsammans med läkaren beslutar du om besvären är så stora att du behöver en operation.

Hur länge skaver det i ögat efter starroperation?

Det är vanligt att det skaver i ögat de första veckorna. Ögat kan också vara rött och lite ömt. Under de första dygnen är det normalt att du upplever ett rosa skimmer för ögat. Synen är ibland disig och färgerna annorlunda och ofta lite blåare än före ingreppet.

Hur länge har man dimsyn efter starroperation?

Eventuella besvär: Skav, stickningar och suddig syn är helt normalt de första dagarna efter operation och skall bättras successivt.

Varför har man grumlingar i ögonen?

Grumlingar är strukturer i glaskroppen som är delvis genomskinliga. De brukar bli fler när ögat åldras. Grumlingarna blir också rörligare när glaskroppen blir mer vattnig eller när den lossnar. Det gör att grumlingarna syns tydligare.

Hur länge ska man ta ögondroppar efter Gråstarroperation?

Du ska inte köra bil på operationsdagen. Oftast ges ögondroppar mot inflammation 3 gånger dagligen i 3 veckor efter operationen. Du får recept och ordination av den läkare som opererar dig. Har du ögondroppar mot grön starr (glau- kom) ska du ta dessa som vanligt om inget annat ordinerats.

Kan Efterstarr tillbakabildas?

Hennes avhandling visar också att risken för efterstarr är olika för olika linsproteser. Att använda mer moderna linsproteser ger lägre risk. I en annan av studierna följde Karin Sundelin patienter under tre år och såg då att efterstarr i vissa fall kunde tillbakabildas av sig själv.

När ser man bra efter starroperation?

En del upplever en direkt synförbättring efter ingreppet medan andra får vänta några dagar eller veckor innan de ser bättre. Det är inte ovanligt att det finns andra sjukliga förändringar i ögat förutom den grå starren. Dessa förändringar är inte alltid möjliga att upptäcka före operationen.

Relaterade inlägg: