Hur länge är ringorm smittsamt?

Innehållsförteckning

Hur länge är ringorm smittsamt?

Hur länge är ringorm smittsamt?

Inkubationstiden för ringorm är cirka 4-10 dagar. Trichophyton rubrum är den vanligaste orsaken till ringorm. Infektion framträder efter direktkontakt med smittad individ eller djur, eller sekundär smitta från annan kroppslokal såsom hårbotten, fötter eller naglar.

Varför får man ringorm?

Ringorm, som även kallas för revorm eller tinea corporis på läkarspråk, är en ofarlig svampinfektion som orsakas av trådsvamp. Namnet ringorm kommer från de röda, ringformade hudutslagen. Det är vanligast att smittas av djur – katter, hundar, marsvin och kaniner eller till exempel nötkreatur och grisar.

Hur lång tid tar det för ringorm att försvinna?

Behandling. En svampinfektion i huden behandlas med ett medel mot hudsvamp. Ofta räcker det med en speciell kräm men i svårare fall kan en behandling i tablettform komma att behövas. Med rätt behandling försvinner utslagen oftast väldigt fort och kan vara borta inom 1-2 veckor.

Hur vanligt är det med ringorm?

Ringorm är en smittsam men relativt ovanlig svampinfektion i huden eller i hårbotten. Den är mer vanlig hos små barn än hos vuxna. Barn smittas oftast via husdjur som marsvin och katter. Ringorm läker normalt inte av sig självt utan behöver behandlas med salva eller tabletter.

Kan ringorm smitta från människa till människa?

Ringorm kan smitta från husdjur, som katt, marsvin och kanin. Oftast har det smittade husdjuret symtom som klåda och hårlösa fläckar. Smittan kan även spridas från människa till människa. Ringorm kallas också tinea corporis.

Kan man vara immun mot ringorm?

Djuret utvecklar en immunitet efter en genomgången ringormsinfektion som i regel är livslång. Undantag kan ibland förekomma vid olika slags stressituationer som till exempel flytt, foderbyte, annan sjukdom, transport eller kalvning.

Varför får man Revorm?

Orsak till ringorm Ringorm kan också kallas revorm eller tinea corporis, som betyder svamp på kroppen. Ringorm kan smitta på olika sätt: Genom direktkontakt med infekterade djur. Genom direktkontakt med infekterade människor, till exempel genom kontaktsporter.

Kan man tappa hår av ringorm?

Svampinfektion smittar från person till person med kroppskontakt. Obehandlad svampinfektion kan leda till håravfall och fläckvis skallighet.

Kan man dö av ringorm?

Vissa svamparter kan orsaka infektioner, som ringorm och hårbottensvamp. Smittan sprids genom kroppskontakt med husdjur eller människa. Ofta behövs behandling med läkemedel. Infektionen är ovanlig, men ibland kan smittan spridas på exempelvis förskolor.

Relaterade inlägg: