Vad händer om du spolar ner skräp i toaletten?

Innehållsförteckning

Vad händer om du spolar ner skräp i toaletten?

Vad händer om du spolar ner skräp i toaletten?

Skräp orsakar stopp och utsläpp Skräpet bildar långa trådar som tvinnar ihop sig och orsakar både stopp och stora skador på pumparna. När det blir stopp finns det risk för att orenat avloppsvatten släpps ut i naturen.

Kan man spola ner våtservetter i toan?

Ha alltid en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas. Skräp ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor. Detta får man slänga i toan: ... Hushållspapper och våtservetter däremot löses inte upp av vatten.

Kan man spola ner Bomullspads?

– Vi i Sverige tänker i hög grad på hållbarhet men när det kommer till vad vi spolar ner i toaletten verkar få vara medvetna om hur det påverkar miljön. Bomullspads, tops och annat kan skapa stopp i ledningar och pumpstationer.

Varför är det olämpligt att spola ut överblivna läkemedel på toaletten?

Överblivna läkemedel som spolas ner i toaletten eller kastas i soporna kan ställa till med stor skada. Eftersom reningsverk inte klarar att helt rena avloppsvattnet från läkemedel, kan de spridas till grundvattnet, sjöar och vårt dricksvatten.

Vad spolar folk ner i toaletten?

Toan. Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Tops, tandtråd, kattsand, bindor, tamponger, kondomer, strumpbyxor och annat skräp ska slängas bland de vanliga soporna. Skräpet orsakar bland annat dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar.

Vad händer när man spolar i toaletten?

Till reningsverket kommer allt vatten du använt när du har duschat eller spolat toaletten. ... Reningsverket kan rena vattnet från kiss, bajs och toalettpapper. Tyvärr spolas även skräp som öronpetare och tandkrämstuber ner i toaletter och kommer till reningsverket.

Är det ok att spola ner hår i toaletten?

Hår och tandtrådstrassel ska slängas i papperskorgen. Godispapper och tuggummi ska slängas i papperskorgen. Gamla nagellacksflaskor ska lämnas till miljöstationen, många vet inte det och slänger dem i papperskorgen. Cigarettfimpar och snus ska man inte slänga på gatan och inte spola ner i toaletten.

Kan man spola kondomer i toan?

Kondomer är nedbrytbara, men hur lång tid det tar i till exempel en kompost har RFSU inget svar på. Kondomer ska inte spolas ner i toaletten utan läggas i soporna. En kondom rymmer cirka 7 liter vatten, och kan orsaka stopp i vattenledningarna och problem i vattenreningsverken.

Relaterade inlägg: