Vad kommer springmask av?

Innehållsförteckning

Vad kommer springmask av?

Vad kommer springmask av?

Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Hur vanligt är det med springmask?

Springmask är ofarligt men orsakar en infektion som ger klåda i stjärten. Springmask är mycket vanligt och de flesta barnfamiljer drabbas någon gång. Tarmparasiten sprids lätt och kan snabbt smitta hela skolklasser. Springmask har ökat markant de senaste åren.

Kan man se Springmaskägg?

Springmaskens ägg finns i exempelvis damm, textilier och i pälsen på husdjur. Djur kan inte smittas, men äggen kan fastna i pälsen. Äggen är svåra att upptäcka, men ibland kan du se vita, millimeterstora prickar. Ibland följer maskarna med i avföringen.

Hur vet man om man har mask i magen?

Sjukdomsbilden varierar vid infektion med vuxna maskar. Många patienter saknar symtom, några klagar över ökad aptit alt. matleda, buksmärtor, matsmältningsbesvär och nervositet. Ibland ses avmagring och viktförlust.

Kan man ha springmask utan att märka det?

  • Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen Det kliar oftast mest på kvällen och natten. Det kan göra att barn får svårt att somna eller att de sover dåligt.

Vad är springmask i avföringen?

  • Springmask ses i avföringen som tunna trådar cirka 1 cm långa. Om man inte ser någon mask i avföringen kan en tejpbit sättas över ändtarmsmynningen, låt den sitta över natten.Då fastnar maskarna där när de kommer ut för att lägga ägg.

Kan springmask ge symtom?

  • Springmask behöver inte ge några symtom om det är en lindrig infektion. Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen. Det kliar oftast mest på kvällen och natten.

Relaterade inlägg: