Är Springmask?

Innehållsförteckning

Är Springmask?

Är Springmask?

Vad är springmask? Springmask är en tarmparasit som kan ge besvär med klåda i rumpan. Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Efter att vi fått i oss springmasken på ett eller annat sätt utvecklas äggen till larver i magsäcken och sedan vidare till maskar i mag-tarmkanalen.

Vad får man Springmask av?

Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Hur känns det att ha Springmask?

Springmask ger inte alltid tydliga symptom. Du kan vara smittad utan att känna av några besvär. Om du får symptom brukar det klia i stjärten och bli rött runt ändtarmsöppningen där masken lägger sina ägg. Klådan är ofta värre på kvällen och natten – då är masken som mest aktiv och den trivs i en varm säng.

Kan bebisen få mask i magen?

​Springmask är en tarmparasit som ger upphov till en infektion, och är mycket vanligt förekommande hos barn mellan 1-6 år. Vanliga symptom på springmask är en intensiv klåda i rumpan. Ofta brukar det klia som mest under natten.

Hur vanligt är springmask?

Springmask är mycket vanligt och de flesta barnfamiljer drabbas någon gång. Tarmparasiten sprids lätt och kan snabbt smitta hela skolklasser. Springmask har ökat markant de senaste åren.

Hur länge lever ägg från springmask?

Människan är enda värddjur för springmasken. Masken lever i tarmen och den vuxna honan lägger sina ägg strax utanför ändtarmsmynningen. Äggen sprids i miljön till exempel på sängkläder, i textilier och i damm och förblir smittsamma i flera veckor. De dör dock i direkt solljus.

Kan man ha springmask utan att märka det?

  • Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen Det kliar oftast mest på kvällen och natten. Det kan göra att barn får svårt att somna eller att de sover dåligt.

Vad är springmask i avföringen?

  • Springmask ses i avföringen som tunna trådar cirka 1 cm långa. Om man inte ser någon mask i avföringen kan en tejpbit sättas över ändtarmsmynningen, låt den sitta över natten.Då fastnar maskarna där när de kommer ut för att lägga ägg.

Kan springmask ge symtom?

  • Springmask behöver inte ge några symtom om det är en lindrig infektion. Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan. Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen. Det kliar oftast mest på kvällen och natten.

Relaterade inlägg: