Hur behandlar man urinvägsinfektion?

Innehållsförteckning

Hur behandlar man urinvägsinfektion?

Hur behandlar man urinvägsinfektion?

Vad kan jag göra själv?

  1. Dricka mer än vanligt. Vid de första tecknen på urinvägsinfektion är det bra att dricka mycket – det hjälper kroppen driva ut bakterierna. ...
  2. Hålla dig varm. ...
  3. Använda receptfria värktabletter.

Kan man bada när man har urinvägsinfektion?

Om du lätt får urinvägsinfektion, prova att duscha istället för att bada. Lokalt applicerad vaginal östrogen kan användas, ibland även i kvinnor som ännu inte genomgått klimakteriet. Undvik kondomer med spermiedödande medel, de kan öka infektionsrisken.

Varför får äldre urinvägsinfektion?

Vanliga orsaker till UVI hos äldre kvinnor är östrogenbrist, framfall och blåsstenar. Blåsstenar kan misstänkas vid upprepat fynd av proteus vid odling. Vid trängningar och läckage tänk på inkontinens. Vid recidiverande UVI hos äldre kvinnor bör gynekologisk undersökning utföras.

Vad orsakar urinvägsinfektion hos män?

Du kan få urinvägsinfektion flera gånger om du inte tömmer blåsan när du kissar. Det kan ibland bero på att prostatakörteln är förstorad. Då kan en del urin och även bakterier bli kvar i urinblåsan efter det att man kissat klart. Det gör att bakterierna får större möjlighet att få fäste och sprida sig i urinvägarna.

Vad ska man äta vid urinvägsinfektion?

– Huskurerna vid urinvägsinfektion är som bekant många, och självklart ska du dricka tranbärsjuice, äta ananas och dricka citronvatten om det känns bra för dig! Det viktiga är att vara uppmärksam på symtomen och söka vård om det inte blir bättre.

Vad får man för medicin mot urinvägsinfektion?

Om urinvägsinfektionen inte går över av sig själv behöver du kontakta läkare och antibiotika för att slå ut bakterierna. Behandlingen kan ta från 3 till 14 dagar beroende på vilket läkemedel du får och var i urinvägarna infektionen sitter.

Hur lång tid tar det för urinvägsinfektion att försvinna?

Du kan få urinvägsinfektion om bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan. Då kan du behöva kissa ofta och det kan svida. Besvären minskar oftast inom tre dagar och brukar försvinna inom en vecka. Du kan försöka förebygga besvären om du får besvär ofta.

Relaterade inlägg: